Ziare.com

Comisia Europeana trage Romania de urechi in legatura cu taxele rutiere si spatiul feroviar

Joi, 25 Februarie 2016, ora 15:09

   

Comisia Europeana trage Romania de urechi in legatura cu taxele rutiere si spatiul feroviar
Comisia Europeana a informat, joi, ca a solicitat Romaniei sa indeplineasca toate cerintele Directivei privind aplicarea taxelor rutiere pentru vehiculele grele destinate transportului de marfuri, informeaza executivul comunitar.

In temeiul directivei 2011/76/UE, statele membre trebuie sa stabileasca sau sa modifice definitiile relevante (de exemplu "taxa de trecere", "taxa de utilizare a infrastructurii") si sa se asigure ca taxele de utilizare sunt proportionale si ca veniturile realizate prin incasarea lor sunt utilizate pentru recuperarea costurilor infrastructurii.

"O examinare detaliata a legislatiei romane a evidentiat faptul ca directiva nu a fost transpusa in mod corect. Romania are la dispozitie doua luni pentru a notifica Comisiei masurile luate in vederea remedierii situatiei; in caz contrar, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu privire la acest caz", afirma Executivul comunitar.

Comisia Europeana vrea sa impuna o taxa unica pe drum in statele membre pentru a inchide gura Germaniei

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Separat, CE a solicitat Bulgariei, Republicii Cehe, Germaniei, Greciei, Letoniei, Luxemburgului si Romaniei sa transpuna Directiva 2012/34/UE privind instituirea unui spatiu feroviar european unic.

Directiva contine dispozitiile de baza in ceea ce priveste deschiderea pietei in sectorul feroviar.

Ea prevede normele de administrare a infrastructurii si a activitatilor de transport feroviar, criteriile pentru acordarea de licente intreprinderilor feroviare, principiile si procedurile pentru stabilirea si colectarea tarifelor de utilizare a infrastructurii, pentru alocarea capacitatilor de infrastructura si pentru supravegherea reglementarilor.

Executivul comunitar subliniaza ca statele membre au avut obligatia de a asigura intrarea in vigoare a masurilor necesare pentru a se conforma directivei in cauza pana la 16 iunie 2015.

Demersurile CE

La 22 iulie 2015, Comisia Europeana a trimis o scrisoare de punere in intarziere mai multor state membre. Cele sapte state membre mentionate anterior, inclusiv Romania, inca nu au comunicat Comisiei nicio masura. Ele au doua luni la dispozitie pentru a comunica masurile, in caz contrar Comisia putand sesiza Curtea de Justitie a UE.

Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE.

Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2461 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor