Doi lei la fiecare plin de benzina - propunerea pentru noua taxa auto. Cat de echitabila e si ce impact va avea?

Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 17:34
21872 citiri
Doi lei la fiecare plin de benzina - propunerea pentru noua taxa auto. Cat de echitabila e si ce impact va avea?
Foto: Arhiva Ziare.com

Timbrul de mediu, declarat ilegal de Curtea de Justitie Europeana, ar putea fi inlocuit de o taxa inclusa in pretul carburantilor.

Ce efecte ar putea avea aceasta masura, luata in calcul de Ministerul Mediului? Ar fi utila, acceptabila pentru soferi, echitabila si nediscriminatorie, astfel incat sa nu mai fie respinsa de UE?

Propunerea e urmatoarea: orice plin de benzina sau motorina sa fie taxat suplimentar cu maximum doi lei (aproximativ 5 bani pe fiecare litru de combustibil).

Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, a explicat ca aceasta e una dintre variantele luate in calcul in cadrul unui grup de lucru constituit la minister.

In context, ministrul Mediului a admis ca timbrul de mediu va fi eliminat deoarece nu reprezinta o taxa corecta, insa a explicat ca este necesar sa fie pus ceva in loc, deoarece, altfel, s-ar pierde multi bani la buget.

In ceea ce priveste timbrul de mediu, situatia e destul de complicata, spune consultantul fiscal Adrian Benta, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

"Curtea de Justitie a UE n-a anulat dreptul statului roman de a impune o astfel de taxa, cum am putea crede, ci a constatat de fapt ca forma in care s-a aplicat e neconforma cu directivele comunitare", a spus Adrian Benta.

Deci problema nu e ca Romania a impus un astfel de bir, ci cum l-a impus. Printre criticile CJUE se numara faptul ca exista exceptii de la plata timbrului de mediu, lucru ce incalca normele UE.

Consultantul fiscal sustine ca solutia ar fi ca timbrul de mediu sa fie abrogat si sa se introduca o taxa transparenta, neutra, care sa respecte legislatia comunitara, respectiv sa se mearga pe ideea ca cine polueaza mai mult plateste mai mult.

Iar asta ar insemna, in opinia lui Adrian Benta, ca taxa auto sa fie introdusa in pretul carburantului. Adica fix ce a propus ministrul Mediului.

"Din punctul meu de vedere, daca se va merge pe aceasta varianta, de 5 bani pe litru, nu mi se pare ca va avea un impact mare. Omul nu va simti ca va da multi bani deodata", ne-a precizat consultantul fiscal. "Ar fi o masura echitabila, pentru ca daca circuli mai mult, atunci platesti mai mult, dar pentru cei cu venituri mici orice crestere de pret e greu suportabila", a continuat acesta.

Adrian Benta recunoaste faptul ca vor fi nemultumiri, in special de la cei care au achitat timbrul de mediu, pentru ca se vor simti discriminati fata de ceilalti.

Ce problema ar putea avea noua propunere a ministerului Mediului

Pe de alta parte, avocatul Adrian Cuculis considera ca includerea taxei auto in pretul carburantilor nu respecta principiul european "poluatorul plateste", pentru ca nu ia in calcul faptul ca masinile Euro 1 emit mai multe noxe decat cele Euro 5, de exemplu.

"Prin urmare, e clar ca nu putem sa pastram aceasta taxa si vom ajunge, cel mai probabil, din nou la o decizie de ilegalitate din partea Curtii de Justitie a UE", a precizat avocatul pentru Ziare.com.

In plus, el e de parere ca orice taxa inclusa in pretul carburantilor - oricat de mica ar fi - va conduce la o scumpire la pompa, iar in acest moment nu stim daca suma suplimentara se va vira in conturile benzinarilor sau va ajunge direct in buzunarul statului.

Ce ar trebui sa facem

Atat consultantul fiscal, cat si avocatul sunt de acord asupra unui lucru: ca sa fie totul corect, ar trebui ca mai intai statul sa restituie in intregime taxele auto incasate ilegal si sa ajungem la un moment zero. Iar abia apoi sa aplicam un bir care sa respecte normele UE.

Ramane de vazut daca de data aceasta vom fi capabili sa facem o lege buna, avand in vedere ca taxa auto a avut pana acum nu mai putin de 6 variante.

Taxa a fost introdusa prima data in 2007 pentru toate masinile noi si la mana a doua. In 2008, cuantumul a crescut pentru autoturismele noi. In 2009, masinile noi, cu motoare Euro 4, au fost scutite de la plata taxei, dar exceptia a fost scoasa in 2010. Din 2011, taxa s-a aplicat si pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, iar in 2013 a fost inlocuita cu timbrul de mediu.

Insa avand in vedere ca toate formele taxei auto au fost declarate ilegale de Curtea de Justie a UE, romanii au dat statul in judecata si au castigat.

Autoritatile s-au vazut nevoite sa decida restituirea taxelor auto printr-o procedura simplificata. Astfel, in acest moment, cei care isi vor inapoi bannii dati pe diversele forme de taxe auto sau timbrul de mediu, trebuie sa mearga la Fisc cu actele doveditoare, iar incasarea sumelor respective se va face in trase esalonate pe 5 ani. Asta pentru cei care sunt proprietarii masinii, caci cei care au platit timbrul de mediu, dar au vandut vehiculul, trebuie in continuare sa dea statul in judecata, daca vor sa isi recupereze banii.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#taxa auto pret benzina, #taxa auto pret combustibil, #taxa auto pret carburanti , #taxa auto