Ministrul Mediului nu mai vrea sa vorbeasca de nicio taxa auto: Nu vreau sa se repete greseala! (Video)

Marti, 31 Iulie 2018, ora 14:47
4014 citiri
Ministrul Mediului nu mai vrea sa vorbeasca de nicio taxa auto: Nu vreau sa se repete greseala! (Video)
Foto: Arhiva Facebook/Gratiela Gavrilescu

Ministrul Mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu, si-a prezentat marti bilantul activitatii de cand e in Guvernul Dancila.

Gavrilescu a vorbit de reciclarea deseurilor, gropi de gunoi, calitatea aerului, arii naturale protejate, in mare parte masuri luate sub presiunea infringementului, dar prezentate ca asumari curajoase ale guvernarii PSD-ALDE.

La terminarea bilantului, dupa aproape o ora, nu spusese niciun cuvant despre o noua taxa auto, pe care a promis ca o va institui inca de la preluarea mandatului in primul guvern PSD-ALDE, cel condus de Sorin Grindeanu.

Intrebata de jurnalisti ce se intampla cu aceasta taxa, Gavrilescu a refuzat sa dea orice fel de detaliu, spunand ca e inca in lucru si pana cand nu va fi gata nu va vorbi despre asa ceva.

"Nu vom vorbi de nicio taxa de mediu. Ce pot sa va spun e ca nu vreau sa se repete greseala, formula de calcul la care se lucreaza sa fie una care sa nu mai poata sa fie contestata, o formula care sa stea in picioare astfel incat intr-adevar cel care polueaza conform acelei formule sa fie si cel penalizat.

Eu cand imi iau un angajament, il iau definitiv. Am promis ca pana la sfarsitul anului acest grup de lucru sa ne prezinte exact masura, insa in paralel avem grija sa facem preventii, respectiv sa lansam proiecte pentru diminuarea acestor emisii", a spus Gavrilescu.

La acest capitol de preventie ministrul prezentase, in bilant, nici mai mult, nici mai putin decat programul Rabla, cu a sa extensie Rabla Plus.

"Ati vazut ca suntem foarte atenti si la preventie, am avut grija si anul acesta ca toate proiectele (sic!) care le-am lansat pe bugetul Administratiei Fondului de Mediu sa fie cat mai repede implementate, asa cum a fost Programul Rabla, si cum ne-am dorit ca acest program sa poata fi imbunatatit, cum a fost programul Rabla Plus. (...) Deja avem achizitionate peste 400 de masini electrice", a spus ministrul Mediului.

Povestea taxei, intre ilegalitate si populism

Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

La acea vreme, taxa de prima inmatriculare se calcula in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificata, iar Guvernul a scazut valoarea acesteia cu o treime.

De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atat la reinmatricularea masinilor inregistrate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, cat si pentru cei care aduceau masini din Vest.

Incepand cu 30 ianuarie 2012, taxa a fost suspendata pana la 31 decembrie 2012, iar persoanele care platisera deja urmau sa primeasca banii inapoi.

Din 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

Timbrul de mediu a fost insa una dintre cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017, prin proiectul initiat de liderul PSD, Liviu Dragnea. Chiar si primarul Bucurestiului, Gabriela Firea, a criticat masura, declarand ca de cand a fost luata s-a umplut Capitala de rable.

Peste 630.000 de masini vechi au fost inmatriculate in Romania, anul trecut, iar trendul continua si in 2018.

De la preluarea guvernarii, cei de la PSD si ALDE au lansat mai multe scenarii ale acestei taxe, intr-unul dintre ele fiind vorba de mii de euro ce ar fi urmat sa fie platite de romani. Cum astfel de posibilitati au fost criticate dur, s-a luat decizia sa se taca si sa se faca, asa ca e destul de probabil sa ne trezim direct cu taxa instituita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Gratiela Gavrilesacu Leocadia taxa auto , #taxa auto