Noua taxa auto: Cum vor fi afectate vanzarile de masini noi si second-hand de timbrul de mediu

Vineri, 01 Martie 2013, ora 07:49
10507 citiri
Noua taxa auto: Cum vor fi afectate vanzarile de masini noi si second-hand de timbrul de mediu

Introducerea noii taxe auto, denumita timbrul de mediu, va afecta piata auto din Romania, atat in ceea ce priveste masinile noi, cat si cele second-hand.

Guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta noul timbru de mediu pe 19 februarie, ce va fi aplicat incepand cu data de 15 martie. Birul se va plati o singura data pe toata durata de functionare a autovehiculului, indiferent daca este vandut de mai mai multe ori.

Timbrul de mediu va lua in calcul doar emisiile poluante de dioxid de carbon, fata de vechea varianta, in care acestea aveau o proportie de doar 30% la stabilirea taxei auto.

Noua formula de calcul duce la o crestere medie a taxei pentru cumparatorii masinilor Euro 3 si 4. In schimb, cei care vor achizitiona masini Euro 1, Euro 2 si non-euro, care sunt mai poluante, vor plati o taxa auto la un nivel mai mic decat cel de pana acum. Motivul comunicat de Ministerul Mediului este acela ca sunt vechi si ca au o durata de viata mai mica, deci vor polua o perioada mai scurta de timp decat cele Euro 3 si 4.

In plus, timbrul de mediu este mai mare pentru autovehiculele pe motorina decat cele pe benzina, iar masinile electrice sunt scutite de plata taxei auto, deoarece ele nu polueaza.

Potrivit Ministerului Mediului, prin noua formula de calcul a taxei auto se doreste impulsionarea achizitiilor de masini noi.

Taxa auto 2013: Timbrul de mediu, aprobat de Guvern - Cum arata si de cand va fi aplicat

Noua taxa auto va afecta, fara indoiala, evolutia pietei auto in 2013, considera Sergiu Gamureac, Director Executiv Auto.ro, principala piata lovita fiind cea second-hand.

"Avand in vedere diferentierea timbrului de mediu intre motoarele pe benzina si cele pe motorina pentru normele Euro 3 si 4, ne putem astepta la o scadere a numarului de masini second-hand importate, taxele pentru motorina fiind sensibil mai ridicate (peste 50%)", a precizat acesta, pentru Ziare.com.

In aceste conditii si tinand cont de faptul ca peste 55% din parcul auto are peste 10 ani vechime, programul Rabla ar fi foarte util, potrivit lui Sergiu Gamureac.

Numarul de masini second-hand importate in Romania a crescut cu 56% in prima luna a anului curent, ajungand la aproape 18.000 de unitati, de la cele 11.500 de unitati inscrise in prima luna a anului trecut.

Pentru aceeasi perioada analizata, numarul masinilor noi inmatriculate a inregistrat o scadere de 10%, de la 4.940 de unitati la 4.440 de unitati inscrise in ianuarie 2013, in timp ce reinmatricularile au scazut cu 37%.

"Desi inceputul de an arata o crestere pentru masinile second hand importate, nu este un indiciu ca ar fi crescut cererea pentru acestea ci este mai degraba un rezultat al incertitudinii care se instaureaza inaintea modificarii cadrului legislativ privind taxa auto (masinile importate la sfarsitul anului 2012 au fost inregistrate cu precadere in luna ianuarie 2013). Consideram ca marcile Dacia, Volkswagen si Opel vor fi in continuare printre cele mai tranzactionate masini", a adaugat Sergiu Gamureac.

Insa avocatul Daniela Gogonea, care colaboreaza cu Casa de Avocatura Coltuc, sustine ca aceasta formula de calcul nu va duce la innoirea parcului auto national, ci dimpotriva, va incuraja romanii sa cumpere masini mai vechi.

Intr-o emisiune TV Ziare.com, ea a spus ca masinile Euro 1 si 2, chiar daca sunt mai vechi, ele pot fi folosite ani buni, in consecinta, principiul "poluatorul plateste" este incalcat.

"Inca de la inceputul anului, ministerul a precizat de mai multe ori ca aceasta varianta a taxei va fi una care sa nu mai fie in contradictie cu UE, pentru a se evita o alta sanctionare a Romaniei. Insa acest lucru nu se va intampla, avand in vedere modalitatea de calcul a timbrului de mediu", a conchis avocatul.

Sindicalistii Dacia amenintau cu proteste, insa s-au razgandit

Sindicalistii de la Dacia au amenintat ca vor protesta fata de formula initiala a timbrului de mediu.

"In conditiile in care vom vedea ca nu suntem reprezentati de actualii guvernanti, am votat in adunarea generala actiuni de protest, mitinguri si alte actiuni de protest la care vor participa mii de oameni, pentru ca nu ne este indiferent de ceea inseamna Dacia pentru Romania si care este respectul guvernantilor pentru noi", a declarat Nicolae Pavelescu, presedintele Sindicatului Automobile Dacia.

Sindicalistii de la Dacia ameninta cu proteste, daca se introduce timbrul de mediu

Potrivit acestuia, timbrul de mediu va avea consecinte negative asupra numarului de locuri de munca si a salariatilor, din cauza scaderii vanzarilor de masini noi. Astfel, sindicalistii cer Guvernului sa analizeze si impactul pe care noua forma de taxa auto il are asupra industriei constructoare de masini din Romania.

Cei de la Directia Comunicare Dacia si Grupul Renault Romania a lamurit situatia.

"Aceasta noua ordonanta este rezultatul unei dezbateri publice, a unui schimb intre Guvern, companii si societatea civila. In cadrul acestei dezbateri, am avut o buna colaborare cu autoritatile romane, in special cu Ministerul Mediului, cu echipa de consilieri ai prim-ministrului", au comunicat acestia, intr-o informare remisa Ziare.com.

Cei de la Dacia sustin ca Guvernul a aprobat forma definitiva a acestei reglementari si situatia este clara pentru toti cei implicati.

"Existenta timbrului de mediu este o garantie pentru protectia mediului, a sanatatii publice si a securitatii rutiere, dar si pentru pastrarea locurilor de munca din industria auto. Am gasit echilibrul care va sustine vanzarile de vehicule noi si va proteja productia locala de vehicule", a apreciat Directia Comunicare Dacia si Grupul Renault Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#taxa auto vanzari masini Romania, #taxa auto masini second hand, #timbru mediu vanzari masini , #taxa auto