Recuperare taxa auto: Ce ne sfatuieste ANAF

Joi, 27 August 2015, ora 12:40
19368 citiri
Recuperare taxa auto: Ce ne sfatuieste ANAF
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a decis, printr-o ordonanta de urgenta adoptata miercuri, ca nu mai e nevoie ca soferii care vor sa recupereze taxa auto sa meara in instanta, ci la Fisc. Dar doritorii mai au de asteptat cel putin 45 de zile.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) precizeaza, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca "prevederile ordonantei de guvern in care este stipulat ca persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si vehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot cere restituirea acesteia pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial".

Recuperarea taxei auto: Nu mai trebuie sa mergi in instanta - Iata ce trebuie sa faci

In vederea punerii in aplicare a acestor prevederi ale ordonantei de guvern va fi elaborata o procedura care va fi aprobata prin ordin comun al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala "in termen de 45 de zile de la publicarea ordonantei de guvern in Monitorul Oficial".

Avand in vedere toate acestea, ANAF recomanda celor interesati sa astepte publicarea si adoptarea procedurii de restituire inainte de a "navali" in sediile sale.

Ce pasi trebuie sa urmeze doritorii

Ordonanta de urgenta, adoptata miercuri, arata ca persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea pe cale administrativa, la organul fiscal, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta.

Taxa auto: Sistemul de rambursare contravine dreptului UE

"Solicitarile se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in maximum 10 zile de la emitere. Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul in care cererea nu a fost solutionata in termenul legal, persoana interesata poate face contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care decizia trebuia comunicata.

Contestatia se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare. Daca nici in acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este solutionata sau persoana interesata contesta in continuare decizia organului fiscal, persoana interesata poate face plangere la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare", potrivit ordonantei.

Inclusiv cei care au procese pe rol pot renunta la ele pentru a recupera banii pe cale administrativa, arata textul actului legislativ.

Guvernul aminteste ca sumele respective (taxa plus dobanzi) se restituie esalonat, pe parcursul a 5 ani.

"Restituirea sumelor se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire", potrivit ordonantei.

C.P.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#ANAF restituire taxa auto, #restituire taxa auto , #taxa auto