Recuperare taxa auto: Ce trebuie sa faci pentru a-ti lua banii inapoi

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 11:57
23509 citiri
Recuperare taxa auto: Ce trebuie sa faci pentru a-ti lua banii inapoi
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii care au platit taxa auto, sub diverse forme, isi pot primi inapoi banii printr-o procedura administrativa, care a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial.

In consecinta, nu mai e nevoie sa dai statul in judecata pentru a recupera sumele achitate in acest scop.

Realitatea TV transmite ca un milion de romani au achitat taxa de prima inmatriculare, sub diverse forme, din 2007 incoace. Problema este ca toate variantele acestui bir au fost declarate ilegale de catre autoritatile europene.

Recuperare taxa auto: Vezi daca te califici pentru a-ti lua banii inapoi de la Fisc (Video)

Statul a incasat in aceasta perioada 3 miliarde de lei din taxa auto. Astfel, pentru a usura restituirea banilor, autoritatile au decis ca procedura sa fie una administrativa, evitand actiunile in instanta.

Ziare.com a analizat ordinul Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor publicat, marti, in Monitorul Oficial.

Recuperare taxa auto: In cat timp poti sa-ti iei inapoi banii de la stat

Acesta prevede restituirea banilor in urmatoarele cazuri:

  • a) sume reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule (in vigoare pana la data de 1 iulie 2008), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevazuta de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobata prin Legea nr. 140/2011), sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (taxa prevazuta de Legea nr. 9/2012), actualizate cu indicele preturilor de consum, precum si dobanzile calculate pana la data platii integrale;
  • b) diferentele de timbru de mediu pentru autovehicule rezultate in urma contestarii acestuia;
  • c) valoarea reziduala a timbrului de mediu pentru autovehicule.
  • Cei care vor sa recupereze sumele achitate ca taxa auto trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal de care apartin.

    La aceasta trebuie sa mai anexeze urmatoarele documente:

  • a) actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, impreuna cu imputernicirea data acestuia, in copie;
  • b) documentul care atesta plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
  • c) copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.
  • Aceste documente pot fi trimise si prin Posta, intr-o scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.

    Ce se intampla in continuare

    Iata care sunt urmatorii pasi:

    - In baza cererii depuse de contribuabil, organul fiscal verifica in baza de date centralizata daca pentru autovehiculul indicat in cerere a fost restituita/compensata suma solicitata la restituire.

    - Dupa aceasta verificare, in situatia in care se constata ca nu a fost restituita/compensata suma solicitata la restituire de catre contribuabil, aceasta se determina de organul fiscal competent si se restituie si/sau se compenseaza ulterior. De asemenea, vor fi platite si dobanzi.

    - Insa in cazul in care contribuabilul inregistreaza obligatii fiscale restante, sumele se restituie numai dupa plata lor.

    - Termenul de solutionare a cererilor de restituire a sumelor cuvenite contribuabililor, potrivit dispozitiilor legale, este de 45 de zile de la data inregistrarii cererii de restituire la organul fiscal competent.

    - Cererea de restituire trebuie sa fie depusa in cadrul termenului legal de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, respectiv in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire. Data la care a luat nastere dreptul la restituire este data intrarii in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 40/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, adica 31.08.2015.

    - Daca organul fiscal competent considera ca mai are nevoie de anumite documente relevante solutionarii cererii, solicita contribuabilului, in scris, prezentarea acestora, iar termenul de 45 de zile prevazut pentru solutionarea cererilor de restituire se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data la care s-a comunicat contribuabilului solicitarea de informatii suplimentare relevante solutionarii acesteia si data inregistrarii primirii acestor informatii la organul fiscal competent.

    In ce conditii se poate respinge cererea de restituire

    Cererea de restituire se respinge in urmatoarele situatii:

    a) in cazul in care contribuabilul care solicita restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dupa caz, nu detine documentul care atesta plata, in copie sau in original, iar plata nu poate fi identificata;

    b) in situatia in care contribuabilul nu anexeaza la cererea de restituire documentele prevazute anterior ori nu transmite informatiile si documentele solicitate de organul fiscal, in termen de cel mult 60 de zile de la solicitare;

    c) in situatia in care contribuabilul nu indica in cererea de restituire contul bancar in care urmeaza sa fie restituita suma cuvenita.

    Restituirea se face esalonat, pe parcursul a 5 ani

    Dupa stabilirea sumei ce trebuie restituite se va intocmi un grafic al celor cinci transe anuale, astfel:

    a) pentru prima transa anuala, perioada de restituire este luna urmatoare datei emiterii deciziei de solutionare a cererii privind restituirea sumelor;

    b) pentru urmatoarele transe anuale, perioada de restituire este:

    - pentru cererile de restituire depuse in primul semestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna aprilie a fiecaruia dintre urmatorii 4 ani;

    - pentru cererile de restituire depuse in cel de-al doilea semestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna noiembrie a fiecaruia dintre urmatorii 4 ani.

    Fiecare transa reprezinta o cota-parte de 20% din taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

    Important! In cazul sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive, transa anuala cuprinde si cota-parte de 20% din cheltuielile banesti stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile in sarcina statului si din orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silita, dupa caz.

    C.P.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
    În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
    În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
    Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
    Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
    Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
    #recuperare taxa auto documente, #Fisc recuperare taxa auto, #procedura recuperare taxa auto , #taxa auto