Romania, multe taxe si un sistem fiscal complicat

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 08:29
2676 citiri
Romania, multe taxe si un sistem fiscal complicat

Romania ocupa ultimul loc intr-un clasament realizat la nivel mondial cu privire la contributiile fiscale pe care trebuie sa le plateasca o companie de talie medie.

Clasamenul lansat de compania de consultanta financiara PricewaterhouseCoopers Romania (PwC) si Banca Mondiala arata ca tara noastra, Polonia si Italia au cele mai complexe sisteme fiscale din Uniunea Europeana, iar intr-un clasament privind usurinta cu care se platesc taxele si impozitele, Romania se situeaza pe locul 146, sub Polonia si Italia, scrie Ziua.

Aproximativ 48% din profitul companiilor din Romania merge la bugetul public, desi cota de impozit pe profit este de numai 16%.

Expertii PWC au calculat aceasta sarcina fiscala luand in consideratie toate taxele pe care trebuie sa le plateasca firma, inclusiv contributiile de asigurari sociale sau impozitele pe dividende.

Daca in 2007 erau necesare 202 ore pentru ca o companie din Romania sa plateasca taxele si impozitele intr-un an, situandu-se pe locul 74 in lume, in 2008, tara noastra s-a clasat pe locul 70 in editia 2008.

Cea mai mare parte a platilor pe care trebuie sa le efectueze o firma din Romania sunt cele legate de forta de munca - 84 din 113 (74%). Dupa indicatorii agregati - numar de plati, timpul alocat - Romania se situeaza pe locul 146 in lume fata de locul 134 cu un an in urma.

Firmele din Romania evita sa ceara rambursarea TVA-ului, oficialul PwC spune ca, unul dintre motive este cu siguranta acela ca solutionarea cererilor de rambursare este foarte lenta. Desi termenul legal de solutionare este de 45 de zile, in practica lucrurile merg foarte greu, ajungandu-se pana la 12 luni sau chiar mai mult.

Fluxul de lichiditati al firmelor din Romania va fi afectat din cauza crizei internationale, iar aceasta situatie va pune probleme Fiscului si altor autoritati care colecteaza taxele, a declarat Arabela Aprahamian, specialist pentru dezvoltarea sectorului privat, in cadrul Biroului Bancii Mondiale in Romania.

"Eficienta autoritatilor este mai importanta ca niciodata. Disciplina financiara va trebui intarita pentru ca a lasa firmele sa nu plateasca taxele nu va face bine economiei romanesti. Trebuie luate masuri severe impotriva celor ce vor alege sa nu plateasca, ajungandu-se si la executari silite", a spus reprezentanta BM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#taxe, #impozite, #TVA, #criza, #financiara, #IMM, #top , #taxa auto