Taxa auto scade cu pana la 25%

Miercuri, 31 August 2011, ora 16:16
6065 citiri
Taxa auto scade cu pana la 25%

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, a anuntat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Astfel, taxa auto scade cu pana la 25%.

Daca taxa de poluare platita incepand cu 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi, contribuabilii pot sa solicite restituirea diferentei de bani, potrivit proiectului initiat de Ministerul Mediului.

Taxa urmeaza sa se aplice si masinilor care au fost inmatriculate pana in 2007 si care vor fi vandute pentru prima data pe teritoriul Romaniei.

"Taxa se modifica pentru a elimina procesele multe, care au fost in aceasta perioada, sau pentru a le reduce si a da un mesaj clar celor care, in continuare, vor trebui sa plateasca acesta taxa. Eu de la inceput am spus care va fi conceptia ministerului fata de legislatia actuala. Am redus cu pana la 25% taxa auto, asta inseamna ca cei care dupa 1 iulie 2008, de cand a intrat prima lege in vigoare, au platit mai mult, vor primi inapoi banii care au fost platiti suplimentar, prin Directiile Judetene ale Finantelor Publice.

Pentru a putea sa dam un raspuns clar Curtii Europene de Justitie, care a zis ca a fost o discrimanare indirecta, am introdus aceasta obligatie ca, de la data intrarii in vigoare a acestei legi, masinile care au fost inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, la prima vanzare, cumparatorul sa plateasca taxa de prima inmatriculare. Acestea sunt punctele principale ale proiectului, care va fi discutat in Parlament in procedura de urgenta", a precizat, miercuri, ministrul Mediului, Lazslo Borbely.

Seful de la Mediu a precizat ca, in momentul de fata, nu are in vizor o taxa unica pentru toate masinile.

"Interesul ministerului este sa reducem poluarea. Anul trecut am scos 190.000 de masini, anul asta 110-120.000 de masini. Eu nu pot sa permit sa dau bani pentru a scoate masini care polueaza si sa permit sa se aduca masini second hand, fara a exista o taxa. Aceasta este logica pe care nu o vom schimba pe termen scurt", a subliniat Borbely.

Potrivit ministrului, in urma acestei taxe, venitul suplimentar va fi de 331 milioane de lei pe an. De asemenea, se estimeaza inmatricularea a 147.000 de masini, in acest an.

Ce prevede proiectul

Potrivit proiectului de lege, care are la baza principiul "poluatorul plateste", taxa va fi platita o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#taxa auto scadere, #taxa auto micsorata , #taxa auto