Taxa de poluare, returnata cu dobanda de la data platii

Marti, 23 Iunie 2015, ora 17:45
17358 citiri
Taxa de poluare, returnata cu dobanda de la data platii
Foto: Arhiva Ziare.com

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca pentru sumele incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare si taxa pentru emisii poluante si restituite prin hotarari judecatoresti se aplica dobanda fiscala, care curge de la data platii acestora, a anuntat marti Avocatul Poporului.

Instanta suprema a admis recursurile in interesul legii pe aceasta tema formulate de catre Avocatul Poporului si procurorul general privind interpretarea dispozitiilor legale in baza carora se calculeaza dobanzile aferente sumelor incasate si restituite de administratiile finantelor publice din tara pentru cele trei taxe diferite, se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului.

Guvernul a decis: Cum va fi restituita taxa auto

"Conform Deciziei nr. 14 din 22 iunie 2015 pronuntate in dosarul nr. 9/ 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca dobanda care se acorda pentru sumele incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa pe poluare si taxa pentru emisii poluante, restituite prin hotarari judecatoresti, este dobanda fiscala prevazuta de dispozitiile art. 124 alin. (1) si alin. (2) din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu dispozitiile art. 120 alin. (7) din acelasi act normativ", precizeaza sursa citata.

Romanii se judeca cu statul si castiga, pentru taxa de poluare

Momentul de la care curge dobanda fiscala pentru sumele incasate si restituite este reprezentat de data platii acestor taxe, a mai decis ICCJ.

Avocatul Poporului a formulat recurs in interesul legii la 24 septembrie 2013 si a constatat ca instantele de judecata s-au pronuntat in mod diferit asupra temeiului legal in baza caruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului.

Taxa auto: Sistemul de rambursare contravine dreptului UE

"Avocatul Poporului a opinat ca dreptul contribuabilului implica in mod necesar plata de dobanzi incepand de la data platii sumelor incasate de administratiile finantelor publice din tara. Aceasta opinie a fost justificata de faptul ca, incepand de la aceasta data, iar nu de la o alta data ulterioara, contribuabilul suporta pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor in cauza", se arata in comunicat.

Vrei sa contesti taxa auto? Capcanele birocratice care te "ajuta" sa pierzi

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxa auto returnata dobanda, #taxa plouare dobanda , #taxa auto