Taxa pe kilometru si GPS conectat direct la Fisc. Experimentele care ii infioara pe soferi

Marti, 18 Martie 2014, ora 07:48
13584 citiri
Taxa pe kilometru si GPS conectat direct la Fisc. Experimentele care ii infioara pe soferi

Guvernantii din cateva tari europene tatoneaza terenul in vederea implementarii unui nou sistem de taxare a soferilor, ce are in centru utilizarea efectiva a masinii.

Traficul extrem de aglomerat reprezinta o problema serioasa si tot mai presanta in zonele puternic urbanizate din intreaga lume. In acest context, tari precum Olanda, Finlanda si, recent, Belgia, au luat in calcul introducerea taxei pe kilometru - pay as you drive.

Pe langa distanta parcursa, proiectele prezentate tin cont si de factori precum intervalul orar in care masina este folosita sau noxele emise de vehicul.

De asemenea, presupun existenta unui sistem permanent de monitorizare de tip Big Brother, atingerile aduse vietii private a soferilor constituind, de altfel, unul dintre cele mai criticate aspecte ale propunerilor.

Ideea taxarii fiecarui sofer in functie de distanta parcursa, indiferent de tipul drumului, a fost vehiculata de guvernul olandez la finele anului 2009, potrivit Time.

Olanda gazduieste cea mai aglomerata zona metropolitana din Europa - Amsterdam, Rotterdam, Utrecht si Haga -, in timp ce o mare parte din suprafata tarii se afla sub nivelul marii, astfel incat olandezii sunt foarte sensibili la aspecte ca emisiile de dioxid de carbon si incalzirea globala.

Sursa: Live Life Drive

Conform planului avut in vedere de autoritatile olandeze la acea vreme, fiecare proprietar auto trebuia sa cumpere un aparat GPS care sa transmita informatiile cu privire la distanta parcursa unei agentii fiscale, riscand in caz contrar o amenda.

In schimb, se avea in vedere suprimarea taxelor de drum si a celor percepute la vanzarea masinii, conform Deutsche Welle.

Taxa pe kilometru pentru o masina de familie a fost prevazuta la 3 centi pe kilometru pentru 2012, urmand sa creasca anual pana in 2018, cand ar fi ajuns, in medie, la 6,7 centi, avansand in functie de orele de varf si emisiile de dioxid de carbon.

Proiectul, aprobat de guvernul olandez in noiembrie 2009, trebuia sa fie implementat in 2012. Intre timp, Guvernul a fost inlocuit, iar momentan nu exista informatii despre stadiul in care se afla acest demers.

Discutii asemanatoare exista si in Finlanda, unde, in decembrie anul trecut, un grup de lucru numit de Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor a lansat un raport in care este analizata posibilitatea introducerii unui sistem similar, au relatat FinnBay si Yle.

In Finlanda, ideea inlocuirii taxelor actuale - cele platite la achizitia unei masini si impozitul anual - cu taxa pe kilometru a pornit de la un sondaj realizat de Ministerul Transporturilor la inceputul acestui an, in cadrul caruia 57% dintre participanti s-au exprimat in favoarea avansarii de la taxa pe pretul de achizitie inspre forma unei taxe pe consum.

Proiectul propus are in vedere costuri diferentiate, in functie de tipul de masina utilizat, de exemplu.

Proprietarii masinilor cu un nivel scazut al emisiilor de dioxid de carbon si cei care traiesc in zone mai putin populate vor avea costuri mai mici decat cei care traiesc in orase aglomerate sau conduc masini mai mari, cu un consum mai ridicat de combustibil. Transportul rutier de marfuri si de calatori nu va fi afectat de aceasta schema.

Per total, noul sistem de taxare nu va presupune costuri mai mari pentru soferi sau pentru diferite segmente de populatie. Conform calculelor grupului de lucru, acestea se vor mentine la nivelul actual pentru cei care parcurg cu masina 17.000 de kilometri pe an si vor scadea pentru cei care se vor situa sub medie.

Taxa medie va atinge 3,3 centi pe kilometru pana in 2025.

Informatiile vor fi colectate prin intermediul unui sistem de monitorizare prin satelit in "conturi" individuale ale soferilor, iar datele necesare pentru determinarea taxei ajung la administratia fiscala.

Costurile de implementare sunt estimate la aproximativ 130 de milioane de euro, in timp ce soferii ar urma sa plateasca o taxa de 10 euro pe an pentru dispozitivele de monitorizare instalate pe masinile lor. Grupul de lucru a propus ca sistemul sa fie introdus treptat, cu o lunga perioada de tranzitie.

"Grupul considera important ca inainte de a fi luata o decizie finala cu privire la migrarea spre taxarea pe kilometru sa se asigure ca tehnologia care va fi utilizata este eficienta. De asemenea, trebuie protejata viata privata si trebuie cunoscut nivelul costurilor implicate", a recomandat Jorma Ollila, presedintele grupului de lucru, in raportul inaintat Ministerului Transporturilor.

Ollila considera ca noul sistem ii va convinge pe soferi sa renunte la 30 de milioane de calatorii cu masina in fiecare an.

Rue de la Loi, sursa Eu Observer

Un experiment similar se afla in plina desfasurare in Belgia. De la mijlocul lunii februarie, timp de aproximativ doua luni, 1.200 de soferi voluntari vor testa taxa pe kilometru in Reteaua Expresa Regionala din Bruxelles, a notat Auto Evolution.

Proiectul belgian presupune inlocuirea taxei anuale de drum cu taxa pe kilometru, aplicata pe orice tip de drum public.

Drumurile pot fi utilizate gratuit in intervalul 10 seara - 5 dimineata, in timp ce la orele de varf drumurile urbane vor fi taxate cu 9 centi/kilometru, autostrazile cu 5 centi, iar drumurile nationale cu 6,5 centi.

Sarcina introducerii unui astfel de sistem va reveni noului guvern belgian, dupa alegerile din 25 mai.

Ce taxe platesc soferii romani:

Ce taxe plateste romanul la stat pentru o masina - Din 2014, scumpirile vin in lant

- TVA - inclusa in pretul masinii;

- timbrul de mediu platit la achizitia masinii;

- impozitul anual;

- acciza si TVA incluse in pretul combustibilului;

- rovinieta pe drumurile nationale;

- taxa de autostrada - dupa finalizarea primei autostrazi realizate in sistem de concesiune.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#taxa kilometru parcurs, #taxa masini, #taxe auto, #taxe soferi , #taxa auto