Timbrul de mediu: Cine si cum il va plati

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 21:09
6014 citiri
Timbrul de mediu: Cine si cum il va plati
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Timbrul de mediu va fi aplicat numai autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri si va fi stabilit luand in calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30% ca in prezent, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 urmand sa scada comparativ cu valorile actuale.

Propunerea a fost prezentata Guvernului de catre ministrul Mediului, Rovana Plumb, in sedinta de miercuri.

"Intentia este sa aplicam principiul conform caruia 'poluatorul plateste', dar si sa incurajam achizitia de masini mai putin poluante. Acum, pentru masinile vechi si foarte vechi este perceputa o taxa aberanta, ceea ce creeaza un blocaj in achizitionarea de masini mai putin poluante", a declarat ministrul Rovana Plumb.

"Fata de vechea taxa, noutatea consta in faptul ca, in calculul sau, se ia in intregime emisia de CO2 si nu se mai taxeaza cilindreea. Actuala formula de calcul are in proportie de 30% emisia de CO2 si taxeaza si cilindree, iar cea noua are in intregime emisia. Nu ma intrebati de nivele de taxa pentru ca acestea fac obiectul consultarilor tehnice cu asociatiile de profil", a adaugat ministrul.

Prim-ministrul Victor Ponta a transmis ca timbrul de mediu pentru masini se va plati

o singura data, in functie de emisiile de CO2.

Intr-o postare pe contul sau de Facebook, Victor Ponta a tinut sa clarifice aceasta discutie miercuri.

"Ministrul Rovana Plumb ne prezinta formula gandita pentru timbrul de mediu si sper ca din prezentare sa inteleaga toata lumea ca taxa se plateste o singura data si se plateste pe criteriul emisiilor de dioxid de carbon.

Erau cazuri aberante, in care avea omul o masina de 10-15 ani, care valoreaza 500 de euro, pentru care nu mai poate sa plateasca 5.000 de euro taxa, ca era un caz absolut aberant prin aplicarea acelui coeficient de depreciere la masinile acelea vechi care nu mai valoreaza mare lucru si sunt deja in Romania.

Oamenii pot sa le instraineze, mai ales ca ideea este sa-si cumpere alta masina mai noua si mai putin poluanta, fara sa-i punem sa plateasca taxe de cinci ori decat valoreaza intr-adevar masina", a declarat premierul Victor Ponta.

Noua taxa auto ar putea falimenta transportatorii

Ministrul Mediului a anuntat recent ca noua formula de calcul a taxei auto se va discuta saptamana aceasta in sedinta de guvern, apoi urmand o dezbatere publica legata de aceasta taxa care ar urma sa o inlocuiasca pe cea de prima inmatriculare auto.

Potrivit acesteia, prin timbrul de mediu se va face o corelare intre capacitatea cilindrica a autoturismului si emisiile de noxe, proiectul noii taxe fiind in lucru.

Anul trecut, fostul Guvern a decis ca pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.

Taxa, denumita "de prima vanzare", este perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Victor Ponta plata timbru mediu, #plata taxa auto, #taxa auto emisii CO2, #Ponta plata taxa auto, #timbru mediu emisii dioxid de carbon , #taxa auto