De ce vom plati mai mult la stat

Marti, 27 Martie 2012, ora 14:20
2597 citiri
De ce vom plati mai mult la stat

Intentia Ministerului Finantelor de a majora taxele si impozitele locale cu circa 16%, incepand de anul viitor, prin indexarea la rata inflatiei din ultimii trei ani, este justificata, considera analistii chestionati de Ziare.com, din perspectiva dezechilibrelor bugetelor locale, desi trebuie intarit controlul asupra utilizarii fondurilor astfel obtinute.

In acelasi timp, analistii vad putin probabila o eventuala corelatie intre majorarea impozitelor si posibila reintregire a salariilor din sectorul bugetar, cele doua masuri fiind programate in momente diferite.

"Cred ca majorarea taxelor si impozitelor este justificata nu numai prin motivul invocat, inflatia, dar si prin faptul ca exista niste dezechilibre la nivelul bugetelor locale, care intr-un fel sau altul trebuie sa fie rezolvate. Avem pretentii destul de mari pentru investitii la nivel local, dar trebuie sa existe si fonduri. Trebuie, in acelasi timp, sa existe un mai riguros control asupra utilizarii judicioase a acestor bani", ne-a declarat analistul Aurelian Dochia.

Cat timp exista planuri pentru reducerea semnificativa a deficitului bugetar fata de nivelul actual, asemenea masuri sunt posibile, a precizat si Vlad Muscalu, economist ING Bank.

"Exista mijloace de reducere a deficitului bugetar si pe partea de venituri si pe partea de cheltuieli, exista si posibilitatea optimizarii amandurora, ultima fiind cea mai potrivita, insa, din ce am vazut in trecut, asemenea lucruri sunt dificil de realizat. Depinde de planurile politice ale partidelor de la guvernare si in aceasta privinta trebuie sa asteptam si rezultatele alegerilor de anul acesta pentru a vedea daca planurile vor fi acestea sau altele", ne-a spus economistul.

Majorare impozite = majorare salarii?

Este posibil sa existe o legatura intre masura anuntata de Finante si intentia Guvernului de a reintregi salariile pentru bugetari, desi acestea nu se coreleaza in timp foarte bine, intrucat majorarea impozitelor se face incepand cu 2013, in timp ce cresterea salariilor este anuntata anul acesta.

"Cred ca cel mai dificil pentru cresterea salariilor este anul 2012, pentru ca bugetul este deja construit si nu prea vad de unde ar veni fondurile suplimentare din care sa fie platite aceste salarii marite. Din 2013, cand se propune sa se majoreze impozite locale, deja construim un alt buget si putem sa avem in vedere noile conditii.

Pentru 2012 nu are un impact semnificativ", a explicat Dochia.

Nu este vorba de aceleasi momente si in, plus, se estimeaza ca exista deja spatiu bugetar pentru cresterea salariilor, a adaugat Vlad Muscalu.

"Despre reintregirea salariilor se vorbeste undeva la mijlocul acestui an, iar despre majorarea impozitelor anul viitor, astfel incat este greu sa le corelam. Mai mult, anumite voci deja sugerau ca exista spatiu pentru asemenea majorari, ceea ce ar insemna ca nu este nevoie de masuri suplimentare.

Mai degraba le-as lega de planurile pe termen mediu de a aduce defictul structural catre un nivel de 0,5%-1%, asa cum este prevazut in Pactul Fiscal pe care Romania va trebui sa il agreeze", a precizat economistul ING.

Indexarea inflatiei, doar in favoarea statului

Desi majorarea impozitelor si taxelor locale este posibila in contextul in care nivelul acestora este redus, raportarea la rata inflatiei din ultimii trei ani nu este justificata, este de parere Constantin Rudnitchi, purtator de cuvant al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

"Eu plec de la ideea ca, in acest moment, taxele si impozitele locale sunt relativ reduse, fata de nivelul lor general. Din acest punct de vedere, se poate face o ajustare in sus a acestora.

Ceea ce cred ca nu este corect este faptul ca ministerul se raporteaza la o rata a inflatiei din ultimii ani, iar din acest punct de vedere cresterea este mare, este un tratament ilegal. Acum, cand vine vorba de majorarea taxelor si impozitelor se tine cont de inflatie, dar, de exemplu, la cresterea pensiilor, nu. Pensionarii sunt si ei platitori de taxe si impozite", a spus analistul pentru Ziare.com.

In opinia acestuia, era suficient sa se ia in calcul doar rata inflatiei din 2012.

Romanii vor continua, insa, sa isi plateasca obligatiile catre stat.

"Nu estimez o crestere a neplatii taxelor si impozitelor catre stat. Am vazut ca, in general, contribuabilii, persoane fizice si juridice, sunt corecti, din cate stim noi, la plata taxelor si impozitelor locale. Platile se fac din vreme, am vazut ca sunt cozi", a adaugat Rudnitchi.

Impozitele si taxele locale ar putea creste incepand cu anul viitor cu 16,05%, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010-2012, conform unui proiect de hotarare initiat de Ministerul Finantelor.

"Indexarea la inflatie a impozitelor inseamna cam acelasi lucru cu indexarea la inflatie a salariilor si a pensiilor. Puterea de cumparare a unei sume trebuie sa ramana constanta in conditiile in care inflatia creste. Cand inflatia creste cu 5%, inseamna ca pot sa cumpar cu 100 de lei mai putin, cu 5%, decat puteam inainte. Cand indexez la inflatie, inseamna ca maresc veniturile cu 5%, in asa fel incat erodarea puterii de cumparare produsa de inflatie sa fie compensata", a explicat Aurelian Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#majorare impozite taxe 2013, #impozite mai mari 2013, #crestere salarii bugetari 2012 , #taxe locale