Romanii care nu mai vor sa plateasca taxe - cum a ramas cu "revolutia" din Baiculesti

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 07:44
8483 citiri
Romanii care nu mai vor sa plateasca taxe - cum a ramas cu "revolutia" din Baiculesti
Foto: cjarges.ro

Dupa trei decenii de trai pe meleaguri pariziene, Simona Niculescu a revenit in Romania. Intai in Capitala, orasul natal, apoi in Baiculesti. Locuieste in comuna argeseana de un an. De aici, de cateva zile, a zguduit proiectiile bugetare ale primariilor cu o propunere de o "indrazneala nemaiauzita".

Simona Niculescu, care are studii in marketing politic, afirma ca este nemultumita de felul in care autoritatile cheltuiesc banii publici. Asadar, in loc sa plateasca taxe si impozite, propune ca cetatenii sa mature strazile, sa tunda iarba, sa adune gunoaiele sau sa desfasoare orice alta activitate care poate fi calificata drept munca in folosul comunitatii.

Ideea a capatat contur prin redactarea unui manifest, "Manifestul de la Baiculesti", si printr-o prima tentativa de mobilizare a locuitorilor din Baiculesti, din 9 noiembrie. Miscarea a fost rapid vazuta ca o adevarata "revolutie fiscala".

"Nu mai acceptam cheltuiala aberanta a banului public facuta in alte interese decat cele ale locuitorilor comunei", este stipulat in preambul.

Cum s-a nascut initiativa?

"Initiativa a venit in urma constatarii dezastrului economic in care se zbate toata tara noastra, in principal din cauza proastei gestionari a banilor publici. Pentru a putea face ceea ce imi propun aici pe plan local, am mediatizat acest proiect. Oamenii din zona nu cunosteau nici macar posibilitatea initiativei legislative cetatenesti. Vazand reactiile in presa, s-au mai obisnuit cu 'indrazneala nemaiauzita' de a participa la viata publica", ne-a spus Simona Niculescu.

Colectarea semnaturilor nu a inceput inca, deoarece acestea trebuie stranse pe un formular pus la dispozitie de secretarul primariei. "Ori, cum a auzit de aceasta initiativa, domnul secretar a plecat in vacanta. Sunt tare curioasa daca si cand se va mai intoarce din vacanta", a adaugat aceasta.

In plus, sustine Simona Niculescu, "primarul a dus insa o incredibila campanie de amenintare, direct si prin diversi interpusi, straduindu-se sa descurajeze inclusiv prezenta locuitorilor la intrunirea de informare ce a avut loc sambata 9 noiembrie. Amintesc ca la acea intrunire au participat inclusiv Erwin Albu (fost consilier local la Codlea) si Nicusor Dan (presedintele asociatiei 'Salvati Bucurestiul'). Domnul primar Dragnea (Niculaie Dragnea - n.red.) nu a ezitat sa ne califice pe toti drept infractori pentru o initiativa cetateneasca, oamenii simpli s-au cam speriat".

In ce stadiu este proiectul?

"Cand vom strange semnaturile necesare, Consiliul local va fi nevoit sa dezbata acest proiect legislativ. Daca il accepta se va aplica imediat, daca il refuza, voi ataca decizia Consiliului. Despre termen, cu greu l-as putea preciza, important este faptul ca ideea posibilitatii platii prin munca a diverselor biruri inventate peste noapte si legiferate in regim de urgenta - de parc-am fi in razboi - a depasit cu mult granitele comunei Baiculesti. Orice roman poate de acum obtine - pe cale legislativa sau in instanta - o hotarare in acest sens", a aratat Simona Niculescu.

Cine ce si cum ar face?

"Exista in Romania un nomenclator, pentru fiecare meserie este prevazut un nivel minim de plata. De notat insa ca locuitorii Baiculesti ar accepta sa li se echivaleze aceasta participare si la nivelul de plata al unui muncitor necalificat, indiferent de studiile si profesiile lor. Acest lucru arata clar dupa mine gradul de saturatie a poporului roman", a precizat aceasta.

Se poate?

In acest demers, Simona Niculescu a colaborat cu o casa de avocatura din Bucuresti. Mentioneaza ca "temeiurile legale sunt multiple, Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Constitutia Romaniei, Codul Civil au prevederi imposibil de combatut prin acte normative de o forta evident inferioara."

De partea cealalta, primaria din Baiculesti, prin vocea lui Marian Anghel, viceprimarul din comuna, invoca tot Constitutia Romaniei, insa art. 56, conform caruia cetatenii au obligatia sa contribuie prin impozite si taxe la cheltuielile publice.

Viceprimarul admite ca Legea 215/2001, art. 45 alin. 6, prevede ca proiectele de hotarari pot fi propuse de consilieri locali, de primari, de viceprimari sau de cetateni.

"Aceste proiecte, daca sunt in limitele legii sau au ca baza legala si pot fi luate ca hotarari, se pot duce la indeplinire. Initiativa aceasta este de alta natura. Banuiesc ca este vorba de o initiativa la nivel macro, pentru Parlamentul Romaniei, nici noi nu stim ce vrea doamna.

Nu ne poate obliga pe noi. Dansa trebuie sa oblige intai pe cineva de la Bucuresti pentru ca acel cineva sa modifice legea sa nu mai platim. Putea sa vina sa discutam. O invitam in Consiliul local", a spus Marian Anghel pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, daca nu s-ar mai incasa taxe si impozite, "s-ar produce haos", in conditiile in care serviciile publice nu ar mai putea functiona. "Va dati seama ce-ar insemna la nivel extins."

In Manifest, Simona Niculescu afirma ca localitatea "mai are surse de venit in afara impozitelor noastre (subventii guvernamentale, buget judetean), pe cand noi nu avem alte surse de venit, in special in aceste vremuri de intens somaj".

Nu e vorba de rea-vointa, sustine viceprimarul.

"Sa nu se creada ca noi nu vrem. Noi nu incasam si nu cheltuim dupa bunul nostru plac. Nu suntem de ieri, de azi in adminstratie. Si eu, si primarul avem zece ani de cand facem impreuna administratie in comuna asta. Ca orice comuna, nu sunt toate foarte bune.

Daca aici crede cineva ca fiecare ia banul si il manipuleaza dupa cum doreste, nu este adevarat. Ii punem la dipozitie tot ce doreste. Nu putem sa ne laudam ca totul este OK. Mai sunt si probleme, avem atatea gospodarii, la 5.850 de oameni nu-i asa usor", a argumentat Marian Anghel.

Taxele si impozitele nu pot fi inlocuite cu alte activitati

Taxele si impozitele unei localitati, fie ea mai mare sau mai mica, se pot stabili la inceputul anului prin hotarare de consiliu local.

Demersul unor locuitori din comuna Baiculesti este strict personal. Este legal in anumite cazuri: cand un cetatean are de platit o amenda/sanctiune contraventionala, nu o plateste si agentul constatator (politia) solicita in instanta inlocuirea amenzii cu munca in folosul comunitatii.

Demersul cetatenilor respectivi poate fi calificat doar ca munca patriotica. In concluzie, taxele si impozitele nu pot fi inlocuite cu alte activitati. In astfel de cazuri, primaria ar da faliment.

Nu poti refuza plata impozitului pe casa sau masina. Daca nu achiti, se adauga penalitati, Fiscul emite titlu executoriu pe suma datorata si, in final, imobilul va fi scos la licitatie pentru recuperarea sumelor restante.

Pentru a putea fi scos la licitatie, debitul trebuie sa fie mai mare de 10.000 lei. In cazul in care debitul este mai mic de 10.000 lei, executarea silita se poate face numai prin poprire sau executarea bunurilor mobile ale debitorului.

Avocat Titu Eugen

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#taxe munca folosul comunitatii, #neplata taxe impozite, #taxe Baiculesti , #taxe locale
Comentarii