Noile taxe ale Guvernului Ponta, intre populism si nonsens

Vineri, 18 Mai 2012, ora 14:12
4428 citiri
Noile taxe ale Guvernului Ponta, intre populism si nonsens

Guvernul Ponta vrea sa impuna mai multe taxe, pentru fast-food, bere si de solidaritate pentru bugetari, printre altele, decizii care oscileaza intre populism si nonsens, potrivit analistilor.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat, joi, ca prin noua lege se va incerca introducerea taxei pe produsele nesanatoase tip fast food care aduc prejudicii sanatatii si, de asemenea, pe berea cu alcool.

"Exista o morbiditate crescuta pe anumite boli cauzate de alimentatia nesanatoasa si ar fi firesc ca aceste produse sa fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic si, asa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (taxa pe viciu), e firesc ca si berea cu alcool sa intre in aceasta categorie", a spus acesta.

Ministrul Sanatatii vrea taxa pe fast food si pe berea cu alcool

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a numit aceasta propunere "un nonsens", mentionand ca nu ministrul a initiat aceasta lege, ci alte persoane din politica, care nu stiu situatia industriei alimentare din Romania.

"Nu cred ca e vina domnului ministru, e un lobby facut de altii. Mie imi pare rau ca nu ne-a chemat la discutii inainte, m-am cam plictisit sa aflu din presa ceea ce vor sa faca ministrii. Termenul de fast-food nu exista, este prea vag si nu am inteles niciodata la ce se refera. De asemenea, accizarea berii este o distractie, pentru ca ea este deja taxata in Romania, ministrul nu stie, de fapt, cum sta situatia, pentru ca a fost numit doar de cateva zile si nu a fost pus la curent", a declarat Minea, pentru Ziare.com.

"Berea este incadrata, potrivit normelor europene, in cadrul alimentelor, iar, de aceea, nu poate suporta o taxa pe viciu. E un nonsens", a opinat acesta.

De asemenea, Vasile Cepoi a fost convocat de catre Romalimenta la discutii, pentru a i se aduce la cunostinta ca o astfel de taxa nu va avea niciun fel de impact.

O forma a acestei idei, adica taxa pe grupe de mancare, se aplica in alte tari, iar rezultatul este zero, deoarece nu s-a remarcat niciun fel de imbunatatire, nici a profilului nutritional, nici asupra populatiei, nici asupra bugetului.

Exista discutii la nivel european privind gasirea unor criterii si modalitati de imbunatatire a alimentatiei populatiei, dar introducerea unor taxe va duce la scaderea calitatii produsului. "Ar fi un rau, nu un bine", a subliniat Minea.

El considera ca cea mai buna masura care trebuie aplicata este o educatie alimentara, existand deja un proiect in acest sens.

"S-au facut pasi importanti, de cand exista acesta, de un an si jumatate, exista grupuri de produse la care s-au redus grasimile sau cantitatea de zahar si sare, ele sunt pe piata, avem studii stiintifice etc. Am cheltuit niste bani pe educatie, asta se face peste tot in lume si este un lucru bun", a afirmat presedintele Romalimenta.

Taxele mari si multe sperie investitorii

Cresterea unor taxe sau introducerea unor noi accize au efecte adverse aupra investitorilor.

"Discutia de marire a unor taxe si impozite devine un motiv de neliniste, care este legata, in primul rand, de faptul ca Guvernul incepe sa umble dupa taxe din ce in ce mai mult si sa gaseasca tot felul de idei de acest gen, fapt ce creeaza incertitudini, pentru ca, pana la urma, nu stii pe ce sa-ti bazezi bugetul anul viitor. Daca vine Guvernul si schimba tot sistemul de taxare, atunci multe companii vor fi rasturnate", a spus analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

"Economia creste sau scade in cateva luni dupa cum sunt puse aceste taxe", a explicat acesta.

Potrivit lui Dochia, impactul unei asemenea taxe va fi la nivelul consumului, care, probabil, va scadea. De asemenea, este posibil ca unele unitati de productie sa se inchida, iar investitiile sa fie mai putine.

In plus, analistul Mircea Cosea atrage atentia asupra "primitismului fiscal" din Romania.

"Orice taxare a unor produse de larg consum va duce la scaderea interesului investitorilor. In conditiile in care aproape in intreaga lume exista o scadere a fiscalitatii din asa-numitul consum zilnic al cetateanului, noi suntem exact pe dos. Impunerea acestui gen de taxe reprezinta o dovada de primitism fiscal, in alte tari au fost incercate si abandonate de mai mult timp", a declarat Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Analistii insista ca taxarea alimentelor considerate nesanatoase nu va descuraja consumul lor.

Cum arata industria de fast-food si cea a berii in Romania

Interesul autoritatilor in a taxa industria fast-food si cea a berii vine pe fondul castigurilor realizate de acestea.

Romanii au cheltuit, anul trecut, aproximativ 140 de milioane de euro in restaurantele de tip fast-food de pe piata locala, respectiv McDonald's, KFC si Burger King.

Aceste restaurante au avut in jur de 180.000 de clienti pe zi si fiecare persoana a cheltuit cate doi sau trei euro.

Un raport Euromonitor arata ca in Romania functionau, anul trecut, 6.854 de magazine de tip fast-food, dintre care 832 apartinand unor retele si 6.022 independente.

Se asteapta ca vanzarile acestor unitati sa continua sa creasca pana in 2013, cand vom asista la o maturizare a pietei, in care afacerea in franciza va fi principalul format operational.

Volumul total al pietei berii a atins 17 milioane hectolitri, in anul 2011, mentinandu-se la nivelul anului precedent, iar vanzarile au atins un volum de 15,6 milioane de hectolitri.

Taxa de solidaritate pentru bugetari, o masura populista

Premierul Victor Ponta a mentionat, joi, ca pentru bugetul din 2013 poate fi introdusa o taxa de solidaritate pentru bugetarii si pensionarii cu venituri excesive.

Prim-ministrul a marturisit ca, in momentul de fata, nu stie ce inseamna "venit excesiv", insa a oferit ca exemplu salariile sau pensiile care s-ar ridica la 10.000 de lei.

Ponta vrea taxa de solidaritate pentru bugetari si negociaza ieftinirea benzinei

"In general, acestea dau bine in perioada electorala la cei multi, care sunt multumiti ca sunt pedepsiti cei care o duc prea bine, dar nu cred ca va avea un efect prea mare, depinde foarte mult de cum este aplicata, ce valoare va avea si de la ce plafon va fi aplicata. Este atractiva pentru politicieni in perioada de criza, fiind o forma de majorare a impozitarii, care are un sprijin popular destul de larg", a evidentiat analistul Aurelian Dochia.

In schimb, Mircea Cosea considera ca este o masura buna, care poate deveni aplicabila, dar doar in conditiile in care plafonul va fi calculat in mod corect.

"10.000 de lei este o suma care reprezinta venitul unui om cu o calificare superioara, al unor oameni care ar trebui incurajati sa munceasca", a reiterat analistul.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#taxe propuse Guvern Ponta, #taxa fast food, #taxa bere, #taxa solidaritate bugetari , #taxe locale
Comentarii
Poza nusual
nusual
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
si ce daca ? ce e asa grav ? salariile se maresc si platiti taxele !