Paradox in Romania: Milioane de romani ar putea fi datori la stat, fara sa stie

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:09
4752 citiri
Paradox in Romania: Milioane de romani ar putea fi datori la stat, fara sa stie

Un nou paradox fiscal, care se refera la taxele aferente dividendelor de la SIF-uri, va afecta milioane de romani.

"Pentru simplul fapt ca au statut de actionar la o Societate de Investitii Financiare (SIF), care a repartizat dividende, sunt datori cu 44 de lei catre Casa Asigurarilor de Sanatate.

O plata pe care nici nu stiu ca o au de fapt, pentru o suma pe care cei mai multi dintre ei nu au incasat-o si nici nu stiu ca o au de incasat", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT), publicat pe site.

Aceasta a fost sesizata recent in legatura cu aplicarea CASS asupra veniturilor din dividende asupra acelora care au calitatea de actionar la cele 5 Societatii de Investitii Financiare, obtinuta prin programele de privatizare in masa.

Potrivit ARSIT, in aceasta situatie se afla "mai multe milioane de romani".

Detinerile de actiuni dobandite prin aceste programe sunt foarte mici, iar conform datelor furnizate de SIF Moldova, exista circa 5,5 milioane de actionari care au dreptul la un dividend net in valoare de sub 5 lei/actionar in 2013.

Pentru aceste dividende, indiferent la cat se cifreaza ele per actionar, SIF-urile au obligatia de a plati la buget impozitul pentru venituri, indiferent daca sumele respective sunt platite efectiv actionarilor sau nu.

Actionarii, la randul lor, au de asemenea de achitat taxe de consecinta, indiferent daca si-au incasat sau nu dividendele.

"Ca urmare, in 2013, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a transmis informatiile catre Casele de Sanatate, iar acei actionari pentru care venitul din dividende era venit unic au primit decizii de impunere din oficiu, expediate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru CASS aferent acestor venituri.

Chiar si in cazul unui venit sub 5 lei, calculul se face, insa, la un salariu minim pe economie lunar. Deciziile de impunere stabileau debite de plata, dar si dobanzi si penalitati pentru neplata acestora la timp. Asa se face ca un numar semnificativ de romani au de plata, in 2013, un impozit de 44 de lei, pentru o suma de 5 lei pe care posibil sa nu o fi incasat", se mai arata in comunicat.

In consecinta, ARSIT a trimis o scrisoare la ANAF, sesizand aspectele mai sus mentionate si a solicitat anularea deciziilor de impunere din oficiu emise de Casele de Sanatate si reanalizarea acestora, precum si o modificare legislativa.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#taxe absurde Romania, #taxa dividende SIF, #paradox taxe Romania , #taxe locale