Taxele si impozitele, majorate dupa nevoile primarilor. Ce edil spune pas

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 17:07
2025 citiri
Taxele si impozitele, majorate dupa nevoile primarilor. Ce edil spune pas
Foto: Arhiva

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, spune ca nu este interesat de posibilitatea majorarii impozitelor pentru cetateni si ca nu are de gand sa aplice o astfel de masura, intrucat impozitul local trebuie sa fie "platibil".

Klaus Iohannis, a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa, ce parere are despre posibilitatea majorarii impozitelor pentru persoanele fizice, de catre autoritatile locale.

"Nu ma intereseaza. Noi nu am aplicat niciodata majorarea de 20 la suta pentru persoanele fizice si nici nu am de gand sa o aplic. Pentru mine este irelevanta modificarea. Pentru altii, nu stiu", a raspuns Iohannis.

El a precizat ca "impozitul local trebuie sa aduca o anumita suma la bugetul local, dar trebuie sa fie si platibil, trebuie sa fie intr-un cuantum rezonabil pentru media cetatenilor care platesc acest impozit".

"De aceea, impozitul local pentru persoane fizice, in Sibiu, de cand sunt eu primar, a fost tinut la cel mai mic nivel posibil din legislatie si atat o sa ramana, atata vreme cat fac eu proiectul de buget", a adaugat primarul municipiului Sibiu.

El a mentionat ca majorarea de 20 la suta, prevazuta de legislatia actuala, a fost aplicata persoanelor juridice, "si nici acolo toata". "Pana de curand am pastrat majorarea la 16 la suta si pentru persoanele juridice", a incheiat Iohannis.

Guvernul lasa primarii sa majoreze cat vor impozitele si taxele locale - proiect

Impozitele si taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, aceasta limita-maxima la care primarii sunt obligati in prezent sa se raporteze urmand sa fie eliminata de Guvern pentru proprietarii persoane fizice si mentinuta doar pentru firme, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.

Modificarea va fi facuta prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal si argumentata prin "dificultatile financiare" ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri.

"Avand in vedere dificultatile financiare ale autoritatilor locale si cresterea autonomiei locale in luarea deciziilor, ca masura de protectie a mediului de afaceri, limita maxima a cotelor aditionale de 20% a fost mentinuta numai pentru persoanele juridice", se arata in nota de fundamentare proiectului de ordonanta de urgenta.

In prezent, autoritatile administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale fata de nivelurile aprobate de Guvern doar pana la 20%, limita-maxima calculata fara discriminare atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Klaus Iohannis taxe locale, #Klaus Iohannis impozit suplimentar, #Klaus Iohannis taxe locale Sibiu , #taxe locale