Zaharescu il contrazice pe Ponta: Majorarea taxelor locale cu 16% e obligatorie

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 18:45
3915 citiri
Zaharescu il contrazice pe Ponta: Majorarea taxelor locale cu 16% e obligatorie
Foto: gov.ro

Purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, ca indexarea cu 16,05% "se aplica la absolut toate autoritatile locale" incepand cu 1 ianuarie 2013. Precizarile au venit la o ora dupa ce premierul a spus ca HG nu obliga autoritatile locale sa creasca taxele.

"Prin hotararea aprobata de Guvern se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si al amenzilor aplicabile incepand cu anul 2013 cu rata inflatiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012", a anuntat purtatorul de cuvant Andrei Zaharescu. El a precizat ca prin aceasta masura se preconizeaza ca veniturile bugetelor locale vor creste cu 527,73 milioane de lei.

Intrebat daca masura este obligatorie pentru autoritatile locale, Zaharescu a raspuns ca "da, se aplica peste tot".

"16,05% este indexarea pe ultimii trei ani si se aplica la absolut toate autoritatile locale", a adaugat Andrei Zaharescu. La observatia jurnalistilor ca declaratia sa este in contradictoriu cu cea a premierului Victor Ponta, care spunea ca masura nu este obligatorie, purtatorul de cuvant al Guvernului a raspuns: "Eu v-am citit exact din ordonanta". Intrebat daca majorarea cu 16,05% se aplica pentru autoturisme, Andrei Zaharescu a raspuns ca "da, incepand cu 1 ianuarie 2013".

Impozitele si taxele locale pot creste cu pana la 16% din 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca nu se va mari nicio taxa locala in anul 2013, ci hotararea de guvern da dreptul autoritatilor locale sa actualizeze taxele locale cu inflatia, aratand ca actul normativ nu va fi publicat in Monitorul Oficial pana cand "lucrurile nu vor fi clare".

"Lucrurile stau in felul urmator. Astazi, in sedinta de guvern, a revenit acea hotarare de guvern promovata de catre Ungureanu, in conformitate cu legea, o hotarare de guvern care da voie, conform legii, conform tuturor legilor privind finantele publice locale, da voie autoritatilor locale, consiliilor locale (...) sa actualizeze taxele locale cu inflatia, nu obliga absolut deloc.

Inteleg din redactarea hotararii de guvern ca acest lucru nu este foarte clar, motiv pentru care nu o public pana nu se lamureste foarte clar ca Guvernul nu obliga in niciun fel, ci doar da dreptul, conform legii, autoritatilor locale, daca doresc si numai acolo unde considera necesar si util, sa actualizeze taxele locale cu inflatia", a spus Victor Ponta.

El a mai precizat ca nu Guvernul este cel care mareste taxele locale. "Nu se mareste nicio taxa locala si in niciun caz nu Guvernul face acest lucru, autoritatile locale, daca aici decid in consiile locale si Consiliu General, pot sa actualizeze taxele locale cu rata inflatiei", a mai declarat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Zaharescu impozite taxe locale, #Ponta crestere impozite taxe locale, #impozite taxe locale 2013 , #taxe locale
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Maine Ponta il va concedia pe Zaharescu
Poza ORD
ORD
rank 5