Noua taxa auto, in vigoare din 15 martie. Cati bani va aduce la buget timbrul de mediu

Joi, 14 Martie 2013, ora 15:48
6364 citiri
Noua taxa auto, in vigoare din 15 martie. Cati bani va aduce la buget timbrul de mediu

Vineri, 15 martie, intra in vigoare OUG care prevede plata unui timbru de mediu la inmatricularea masinilor, care va inlocui actuala taxa auto.

Rovana Plumb a spus ca, vineri, va fi lansat pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu sistemul de calculare al acestei taxe. Printre proiectele de mediu ce vor fi derulate cu finantare din timbrul de mediu se numara cele de infrastructura, de apa si canal, ecologizare la nivelul iazurilor si digurilor decontaminate, parcurile de productie de energie regenerabila, programul Casa Verde si programul Rabla, a mai spus Rovana Plumb.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, joi, ca se estimeaza ca nivelul incasarilor timbrului de mediu va ajunge la 700 de milioane de lei in 2013, in conditiile in care si restituirile vechii taxe de mediu sunt estimate la 400 de milioane de lei.

Ministrul a apreciat ca suma estimata pentru restituirile vechii taxe auto de mediu este "enorma", dar a precizat ca banii vor fi restituiti pe masura ce se incaseaza noua taxa.

Ordonanta de urgenta care prevede plata unui timbru de mediu la inmatricularea masinilor intra in vigoare vineri 15 martie, noul sistem de taxare inlocuind vechea taxa auto.

Cum se calculeaza timbrul de mediu

Timbrul de mediu va fi calculat in principal in functie de emisia de CO2, luat in calcul in intregime pentru timbru fata de 30% in legea in vigoare, inscrisa in cartea de identitate a masinii sau documentele de omologare.

Timbrul va fi platit o singura data, la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere, dar nu si in cazul tranzactiilor civile (mostenire sau partaj).

Cei care au platit actuala taxa de poluare nu vor mai plati timbrul de mediu.

Noua formula de calcul conduce la o crestere in medie de aproximativ 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro. Suma de plata va scadea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro.

Cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 cu tehnologii mai invechite va fi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Ministerul Mediului preciza ca taxa ramane la aceleasi cote pentru masini Euro 5, in timp ce pentru Euro 6, masini hibride si electrice nu va fi platit nimic.

Ordonanta stabileste un cuantum diferit pentru masinile cu motoare pe benzina si pentru cele cu motorina, avand in vedere ca emisiile poluante din pulberi sunt mult mai mari in cazul motorinei.

Rovana Plumb arata ca in cazul automobilelor cu norma de poluare Euro 5, valorile taxei sunt in medie egale, deoarece emisiile de pulberi sunt egale pentru cele doua tipuri de combustibil.

Cat veti avea de platit

Potrivit noului sistem de taxare, in cazul unui automobil Volkswagen Polo, cu motorizare de 1,5 cmc, diesel, Euro 3, fabricat in 2001, timbrul de mediu va fi de 576 euro, iar pentru acelasi automobil, fabricat in 2000, cu aceeasi motorizare si nivel de poluare, dar pe benzina, timbrul va fi de 425 euro.

Pentru un autoturism Polo nou, Euro 5, cu motor de 1,2 cmc, timbrul de mediu pentru benzina va fi de 60 euro, iar pentru motorina de 36 euro.

Pentru un Ford Fiesta , fabricat din 2003, cu nivel de poluare Euro 3 si motor de 1,4 cmc, timbrul de mediu va fi pentru diesel de 823 euro, iar pentru benzina de 933 euro.

In cazul unui Logan Sandero nou, Euro 5, cu motor de 1,2 cmc, pe benzina se va plati un timbru de mediu in valoare de 109 euro, iar pentru un autovehicul de acelasi tip, dar cu motrina si motor de 75 CP se va plati un timbru de 52 euro.

Pentru un automobil Dacia Duster nou, cu motor de 1,6 cmc, pe benzina, timbrul de mediu va fi de 269 euro, iar pentru unul cu motor diesel de 110 CP, timbrul va fi in valoare de 119 euro.

Cine nu trebuie sa plateasca

De la plata timbrului de mediu vor fi exceptate autovehiculele misiunilor diplomatice, persoanelor cu dizabilitati, fortelor armate, fortelor de securitate a statului, jandarmeriei, politiei, ambulantele, autovehiculele hibride si electrice, cele istorice sau destinate competitiilor sportive, precum si cele donate autoritatilor statului cu titlu gratuit.

Sunt scutite, de asemenea, autovehiculele dobandite prin mostenire in cazul in care aceasta a intervenit in intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.

Ministrul Mediului preciza ca institutiile administratiei publice vor trebui sa plateasca noul timbru de mediu pentru autovehiculele din parcul propriu, nemaifiind scutite de la aceasta taxa.

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#timbru auto, #intrare vigoare timbru auto, #calcul timbru auto, #taxa auto , #timbru de mediu