Taxa auto 2013: Cum putem evita plata timbrului de mediu - Tv Ziare.com

Marti, 12 Martie 2013, ora 18:44
22093 citiri
Taxa auto 2013: Cum putem evita plata timbrului de mediu - Tv Ziare.com

Plata noii taxe auto, denumita timbru de mediu, poate fi evitata de catre soferii care doresc sa isi inmatriculeze masina.

Laura Scutaru, membru al casei de avocatura Coltuc, a explicat, intr-o emisiune Tv Ziare.com, care sunt pasii care trebuie urmati.

In primul rand, este obligatorie trimiterea unei cereri catre serviciul de inmatriculari al orasului de resedinta, in care sa se solicite ca masina sa fie inmatriculata fara plata taxei.

Conform legii, institutia are 30 de zile la dispozitie sa dea curs solicitarii. Daca raspunsul este negativ sau daca expira aceasta perioada, atunci se introduce actiunea pe rol in instanta.

Ulterior, se depune o alta cerere, numita de ordonanta presedentiala, care este formulata in fata instantei contencios-administrative. Prin intermediul ei se solicita ca sa fie admisibila pana la judecarea dosarului, sa se dispuna de urgenta si sa contina caracterul vremelnic al masurii.

Vezi AICI inregistrarea integrala a emisiunii cu Casa de Avocatura Coltuc

Concret, prin ordonanta presedentiala, instanta obliga serviciul de inmatriculari sa inmatriculeze masina reclamantului pana la judecarea pe fond a dosarului, care oricum, in marea majoritate a cazurilor, se termina in favoarea lui.

Conform avocatului de la Coltuc, costurile procesului nu sunt foarte mari, in comparatie cu plata timbrului de mediu. In afara de onorariul avocatului, care este confidential, mai trebuie platita o taxa de 4 lei si un timbru de 0,30 de bani.

De asemenea, Laura Scutaru recomanda aceasta abordare, in primul rand pentru ca ordonanta se judeca in termen de maxim trei luni, iar ulterior, pana la decizia definitiva, se poate circula cu masina inmatriculata, fara insa sa fi platit taxa auto.

Guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta noul timbru de mediu pe 19 februarie, ce va fi aplicat incepand cu data de 15 martie. Birul se va plati o singura data pe toata durata de functionare a autovehiculului, indiferent daca este vandut de mai mai multe ori.

Taxa auto 2013: Timbrul de mediu, aprobat de Guvern - Cum arata si de cand va fi aplicat

Timbrul de mediu va lua in calcul doar emisiile poluante de dioxid de carbon, fata de vechea varianta, in care acestea aveau o proportie de doar 30% la stabilirea taxei auto.

Timbrul de mediu va fi aplicat pentru autoturismele de tip M1 (locuri 8+1), M2 si M3, iar pentru camioane va fi aplicata, in continuare, taxa de prima inmatriculare.

De asemenea, noua formula de calcul duce la o crestere medie a taxei pentru cumparatorii masinilor Euro 3 si 4. In schimb, cei care vor achizitiona masini Euro 1, Euro 2 si non-euro, care sunt mai poluante, vor plati o taxa auto la un nivel mai mic decat cel de pana acum.

Motivul comunicat de Ministerul Mediului, Rovana Plumb, este acela ca sunt vechi si ca au o durata de viata mai mica, deci vor polua o perioada mai scurta de timp decat cele Euro 3 si 4.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#evitare plata taxa auto, #evitare plata timbru mediu, #evitare timbru mediu, #evitare taxa auto, #plata taxa auto , #timbru de mediu