Rafa Nadal, regele zgurii! Spaniolul castiga pentru a 12-a oara trofeul de la Roland Garros

Duminica, 09 Iunie 2019, ora 19:15
16856 citiri
Rafa Nadal, regele zgurii! Spaniolul castiga pentru a 12-a oara trofeul de la Roland Garros
Foto: Twitter / Roland Garros

Rafael Nadal s-a incoronat pentru a 12-a oara campion la Roland Garros, dupa o finala de vis disputata duminica in fata mai tanarului Dominic Thiem, terminata in patru seturi, cu un tenis pe alocuri sclipitor realizat de marele campion spaniol.

Scorul a fost 6-3, 5-7, 6-1, 6-1, la capatul a fix trei ore de joc.

Primele doua seturi au fost de departe cele mai frumoase de la aceasta editie de Roland Garros, editia masculina, un 1-1 dupa doua manse extrem de echilibrate, cu un Dominic Thiem in mare forma si nedorind parca niciun moment sa renunte astazi.

Dupa aproape 50 de minute, erau consumate abia sapte game-uri din primul set, media per game fiind de peste 7 minute ca durata. Finalul mansei a fost decis de agresivitatea lui Nadal si de greselile nefortate facute de Thiem, care a cedat la 3-5 si totul s-a incheiat la 6-3, dupa aproape o ora de joc.

Setul secund s-a jucat cap la cap, aproape nimeni nu a gresit la serviciu, majoritatea game-urilor s-au facut la zero si totul s-a decis, ca si in prima mansa, pe final, la ultimul serviciu, atunci cand, culmea, Nadal a facut cateva greseli la rand si i-a permis un break nesperat lui Thiem, care a egalat imediat pe tabela.

De aici insa, Nadal s-a enervat putin, si-a ridicat nivelul uluitor si a castigat ultimele doua manse extrem de rapid, 6-1, 6-1, ducand numarul trofeelor la 12 pentru Rafa Nadal, de departe cel mai mare jucator pe zgura all-time.

A fost a doua finala la rand jucata intre cei doi aici pe zgura pariziana, austriacul jucand insa un tenis mult mai bun in 2019, cand a si reusit sa ii ia un set marelui sau rival.

Nadal se apropie asadar amenintator de recordul lui Roger Federer, care are 20 de trofee de Mare Slem, in timp ce ibericul a facut acum 18.

Desfasurarea intalnirii:

Final de meci, 6-1 in setul 4, Nadal este din nou campion!!

19.08: 5-1, inca un break si imediat Nadal va servi pentru meci!

19.00: 4-1, Nadal nu are emotii si merge spre victorie, mai are doar doua puncte pana acolo.

18.55: Thiem intoarce de la 0-40 si inca mai ramane in acest meci.

18.48: 3-0 Nadal, se desprinde in fine dupa acel break, foarte mari emotii a avut insa, multiple sanse de break pentru Thiem..

Break facut de Nadal, 2-0, mai sunt cateva puncte pana la o imensa performanta pentru spaniol!

18.34: Nadal inchide cu emotii primul game din acest set, care poate fi si ultimul.

SET Rafa Nadal, 6-1, a facut si break acum la final de mansa, una dominata in stil de mare campion de spaniol.

18.21: Impecabil Nadal, 5-1, inca un game fara greseala.

18.16: Se relaxeaza putin Rafael si astfel Thiem isi poate procura primul game din aceasta mansa.

18.13: 4-0, alt game alb, Nadal e de departe un alt jucator in acest set.

18.09: 3-0 si doua breakuri avans, 12-1 la puncte in acest set, dominat fara discutie de marele campion spaniol.

18.06: 2-0, 8 puncte la rand pentru Rafa, care nu a pierdut nimic in acest set 3, ce start pentru el.

18.02: Break la zero facut de Nadal, care incepe fabulos setul 3!

SET facut de Thiem atat de surprinzator, 7-5, dupa ce Nadal a servit atat de bine in tot acest set, si-a pierdut concentrarea la ultima serva...1-1..mergem mai departe!

17.48: 6-5 Thiem, alt game alb, foarte buni au fost pe servicii in acest set cei doi jucatori.

17.45: Nu a avut nicio emotie Nadal aici, desi servea pentru ramanerea in set, 5-5, game la zero!

17.41: Dar vine un game alb pentru Thiem, care pare din ce in ce mai sigur pe el, 5-4, sa vedem cat va rezista Nadal pe finalul setului.

17.38: 4-4, nu a mai fost game la zero, dar oricum unul destul de lejer adjudecat.

17.33: Nu prea are ce face nici Nadal pe serviciul lui Thiem, sa vedem unde va ajunge acest set..

17.29: 3-3, toate game-urile de pe serviciul lui Nadal au fost albe in acest set, extrem de sigur pe serva sa ibericul.

17.26: 3-2, se joaca in continuare cap la cap in acest set foarte disputat.

17.22: Al doilea game alb pentru Nadal in acest meci, 2-2, ramane calm ibericul.

17.18: Conduce Thiem, ramane in controlul setului, e 2-1.

17.14: 1-1, a fost primul game alb al partidei, abia in setul secund!

17.10: 1-0 Thiem, incepe bine acest secund, nu pare afectat de pierderea primei manse.

Set inchis de Nadal! 6-3, dupa circa o ora de joc, un set decis la cateva puncte, la cateva mici detalii, probabil de experienta imensa a spaniolului care tocmai a implinit 33 de ani!

Break Nadal, care poate inchide imediat acest set atat de complicat, 5-3, si-a ridicat brusc nivelul marele campion din Spania!

16.56: 4-3 Nadal dupa un game uluitor de lung, de circa 10 minute. A avut Thiem mai multe mingi de break, ibericul a tremurat serios...S-au jucat doar 7 game-uri in circa 50 de minute, ce finala avem!

Rebreak rapid facut de Nadal, care incepe sa joace cam ceea ce stie, aici pe suprafata unde este de 11 ori campion mondial!

Prim break realizat de Thiem in aceasta finala, joaca impecabil jucatorul austriac, care poate deveni primul sportiv din aceasta tara campion la Roland Garros dupa Thomas Muster!

16.33: 2-2, Thiem e extrem de sigur pe el, egaleaza acum fara mari emotii.

16.29: Mari emotii pentru Nadal dupa un game in care a avut 40-0, paradoxal. Thiem chiar evolueaza la standarde foarte inalte, va fi o finala mult mai dificila pentru spaniol, comparativ cu cea de anul trecut.

16.22: Si Thiem a pierdut doua puncte pe serviciul sau, dar e 1-1, joaca bine austriacul, e incisiv, cauta liniile si unghiuri pe care Nadal momentan nu le gaseste.

16.17: 1-0 Nadal, incepe bine ibericul, a avut insa ceva emotii, pierzand deja doua puncte.

Incepe partida, Nadal este la serviciu!

16.10: Doar 2 meciuri a pierdut Roland Garros in toata istoria participarilor sale la RG, o data la Soderling, apoi la Djokovici. Are 92 de meciuri castigate si 11 trofee!

16.04: Avem primele imagini de la Paris, cei doi jucatori au intrat in arena, au fost anuntati in ovatiile publicului francez, va incepe incalzirea oficiala.

Nadal si Thiem se infrunta asadar pentru a doua oara in ultimul act de la Paris, pe arena Philippe Chatrier, acolo unde speram sa nu mai fim deranjati de ploile sacaitoare din ultimele zile.

6-4, 6-3, 6-2, a fost scorul finalei precedente intre cei doi, care s-au intalnit de 12 ori in circuit, Nadal conducand cu un confortabil 8-4.

Totusi, ultima partida a fost castigata de Thiem, chiar pe zgura de acasa a lui Rafa, la Barcelona acum cateva luni, in semifinale, cand Dominic trecea cu un dublu 6-4 de marele maestru spaniol al acestei suprafete.

Thiem l-a mai invins la Madrid in sferturi anul trecut, la Roma tot in aceeasi faza in 2017 si la Buenos Aires in 2016, in semifinale.

Se intalnesc jucatorii de pe locurile 2 si 4 in clasamentul ATP, in semifinale cei doi trecand de Roger Federer (despre Nadal e vorba, cu un clar 3-0) si Novak Djokovici, acesta fiind invins de Thiem cu 3-2, la capatul unui joc dramatic, de peste 4 ore, terminat cu 7-5 in decisiv.

Partida va fi televizata pe EuroSport.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nadal versus Thiem finala de la, #Nadal Thiem cronica live finala Roland , #Roland garros