43 de ani de la "Batalia sexelor", meciul care a intrat in istoria tenisului (Video)

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 21:12
18366 citiri
43 de ani de la "Batalia sexelor", meciul care a intrat in istoria tenisului (Video)
Foto: captura Youtube/Ap Archive

20 septembrie 1973 va ramane pentru totdeauna in istoria tenisului ca fiind o zi speciala prin prisma meciului dintre Billie Jean King si Bobby Riggs.

E ziua care a schimbat in mare masura modul in care tenisul feminin este vazut, dupa ce un barbat, fost numar unu mondial, a fost invins de o femeie.

Billie Jean King, numarul unu mondial in tenisul feminin la acea vreme, a acceptat provocarile misogine lansate de Bobby Riggs si l-a invins pe acesta in trei seturi, scor 6-4, 6-3, 6-3.

Erau vremuri tulburi in tenisul mondial, pline de misoginism, in care tenisul feminin nu avea nicidecum statutul din zilele noastre. Femeile luptau pentru drepturi si premii egale, in timp ce tenismenii nici nu doreau sa auda.

Se implineau deja cativa ani de cand intre barbatii si femeile din circuit tensiunile erau tot mai mari, dar Billie Jean King a scris o pagina de istorie si a devenit prima femeie ce a invins un barbat.

Riggs tocmai o invinsese pe Margaret Court, castigatoare de 24 de ori in turneele de Grand Slam, si i-a lansat o provocare lui King.

La cei 55 de ani pe care ii avea, Riggs era convins de o victorie in fata lui King (29 de ani). "Va pierde pentru ca este o femeie, iar femeile sunt slabe. Nu au stabilitate emotionala", spunea Riggs la acea vreme.

Cei doi s-au intalnit in Texas, iar King a intrat in arena precum Cleopatra si a parasit terenul invigatoare. "Daca as fi pierdut acest meci, tenisul feminin s-ar fi intors cu 50 de ani in urma", a spus King dupa marea victorie ce a intrat in istorie.

Discutiile au continuat insa si dupa meci. Riggs, cunoscut pentru pasiunea sa pentru jocurile de noroc, a fost acuzat ca a trantit meciul, dar a negat vehement.

Pe de alta parte, King si alte opt jucatoare de top din acea perioada au infiintat o liga separata. Desi au avut probleme la inceput, tenismenele au pus bazele a ceea ce astazi se numeste WTA, for ce reuneste in prezent peste 2.500 de jucatoare.

Discutiile despre premiile diferite din tenis s-au aprins la inceputul anilor '70, cand Ilie Nastase a primit 3.500 de dolari pentru castigarea unui Grand Slam, iar King doar 600 de dolari.

In cele din urma s-a stabilit ca la Grand Slamuri femeile si barbatii sa primeasca aceleasi premii, dar dezbaterile sunt aprinse chiar si in ziua de azi.

Mai multi oameni din tenis, printre care si Ion Tiriac, sustin ca femeile ar trebui sa primeasca sume mai mici deoarece nu starnesc acelasi interes.

In tenisul mondial au fost mai multe meciuri ce au primit denumirea de "batalia sexelor", dar cel dintre Court si Riggs este cel care a intrat in istorie si la care se face referire cel mai des sub aceasta denumire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#batalia sexelor, #premii egale tenis, #batalia sexelor tenis , #stiri tenis