Anunt oficial: Cate meciuri din tenis sunt suspectate de blat in 2016

Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 19:00
4964 citiri
Anunt oficial: Cate meciuri din tenis sunt suspectate de blat in 2016
Foto: fedcup.com

Uniunea de Integritate din Tenis (UIT) a transmis, vineri, un raport in care prezinta datele despre meciurile suspectate ca ar fi fost trucate in acest an.

Potrivit raportului, 48 de meciuri disputate in 2016 sunt suspecte ca ar fi fost trucate pentru mafia pariurilor.

Conform comunicatului oficial citat de Sky Sports, dintre cele 48 de partide ce au nascut suspiciuni una este de la un turneu de Grand Slam (Australian Open) si una de la un turneu din circuitul WTA.

Celelalte partide suspectate au avut loc in circuite precum Futures (24), Challenger (12) sau ITF (10), in care evolueaza sportivi mai putin cunoscuti.

Aceste suspiciuni au aparut in urma semnelor de alarma trase de agentiile de pariuri care au sesizat sume anormal de mari jucate pe meciuri mai putin interesante si pe cote mari.

UIT precizeaza ca in acest an s-au disputat peste 24.000 de meciuri de tenis in intreaga lume, la profesionisti, ceea ce inseamna ca doar 0,2% din confruntari ar fi suspecte ca ar fi fost trucate.

Simona Halep, declaratie sincera despre meciurile aranjate din tenis

Blaturile in tenis, un subiect delicat in 2016

Subiectul meciurilor trucate din tenis a aparut la inceputul acestui an, dupa o ancheta realizata de BBC in colaborare cu BuzzFeed ce a relevat ca mai multi jucatori de top sunt suspectati ca au trucat partide in ultimul deceniu. Presa internationala a prezentat acest caz ca fiind "scandalul secolului in tenis".

Conform sursei citate, Uniunea de Integritate din Tenis (UIT), forul care trebuie sa asigure integritatea tenisului, a primit informatii ca 16 jucatori din top 50 ar fi trucat partide, insa a ales sa musamalizeze totul. Printre acestia se afla si castigatori de Grand Slam, carora li s-a permis sa joace in continuare, in pofida suspiciunilor.

Investigatia a inceput in 2007, dupa un meci dintre Nikolay Davydenko si Martin Vassallo Arguello. Cei doi jucatori au fost gasiti nevinovati in prima faza, insa ancheta a continuat, iar o echipa a UIT a descoperit o intreaga retea, de pe urma carora avea de castigat mafia pariurilor din Rusia, nordul Italiei si Sicilia.

Echipa de anchetatori a recomandat, in 2008, investigarea a 28 de jucatori de tenis, insa UIT nu a facut nimic. Pe parcursul anilor urmatori au existat numeroase sesizari catre acest for, dar din nou, nu s-a luat nicio masura.

In urma acestor dezvaluiri, mai multi jucatori importanti au fost intrebati daca au fost contactati vreodata de mafia pariurilor. Cel mai cunoscut nume care a recunoscut a fost Novak Djokovici, locul 1 ATP, care a dezvaluit ca a refuzat, in 2007, 200 de mii de dolari pentru a truca o partida disputata in Rusia. Dintre romani, Victor Hanescu si Marius Copil au recunoscut ca au primit astfel de propuneri, pe care le-au refuzat.

Cat ar costa un blat in tenis

Mergand pe firul dezvaluirilor, jurnalistii de la New York Times au reusit, in luna februarie, sa discute cu un insider din mafia pariurilor, care, dupa ce si-a demonstrat veridicitatea afirmatiilor prin cateva ponturi ce s-au dovedit a fi adevarate, a prezentat tariful blaturilor din tenis.

Astfel, la cele mai slabe turnee, cele Futures, pierderea unui serviciu costa intre 300 si 500 de dolari, a unui set intre 1.000 si 2.000 de dolari, iar a unei partide intre 2.000 si 3.000 de dolari.

La nivelul urmator, cel al turneelor Challenger, preturile sunt mult mai mari, seturile si meciurile cumparandu-se cu sume cuprinse intre 10.000 si 15.000 de dolari.

In continuare, la nivelul turneelor ATP sau WTA cumpararea unui set ar costa 25 de mii de dolari, in timp ce un meci ajunge si la 100.000 de dolari.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#blaturi tenis, #cifre oficiale blaturi tenis, #meciuri suspecte tenis 2016 , #stiri tenis