US Open 2014: Lectia data de China in tenisul feminin

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 09:12
5396 citiri
US Open 2014: Lectia data de China in tenisul feminin
Foto: usopen.org

Desi Na Li este accidentata, China a produs surpriza la US Open si are o reprezentata in semifinalele competitiei feminine. Chinezii culeg astfel roadele unui program pe care l-au urmat cu strictete si in care au investit enorm.

Peng Shuai, ocupanta locului 39 in clasamentul WTA, a ajuns in semifinalele de la US Open dupa ce a invins-o pe pustoaica Belinda Bencici, iar presa internationala vorbeste despre o adevarata lectie data de chinezi.

Considerat cu cativa ani in urma un sport ciudat in China, tenisul a devenit un adevarat fenomen la inceputul anilor 2000, cand autoritatile au considerat ca pot imbunatati imaginea tarii.

Guvernul chinez s-a implicat masiv si a dat nastere unui proiect in care a investit peste 10 miliarde de dolari, transformand astfel tara intr-o adevarata putere si in sportul alb.

Astfel, fiecare dintre cele 23 de provincii din China a fost obligata sa-si formeze o echipa care sa concureze in campionatul national. Sub motto-ul "toata tara sprijina elita sportului" au iesit la lumina noi jucatoare promitatoare care sa asigure schimbul de generatii.

Primele roade au inceput sa apara in 2011, cand Na Li a castigat turneul de la Roland Garros. De atunci, tenisul a inregistrat un adevarat boom, iar China a devenit un punct cheie pe harta tenisului mondial.

Numarul turneelor WTA organizate de China a crescut la 10, fata de doua, cate erau in urma cu trei ani. In aceasta toamna, la Wuhan va avea loc prima editie a unui turneu din categoria Premier 5, dotat cu premii in valoare de 2,4 milioane de dolari.

Prin ce chinuri trec jucatoarele

Peng Shuai este considerata urmasa lui Na Li, dar pentru a razbi a fost nevoita sa indure strictetea regulilor dintr-o tara comunista care nu accepta compromisuri.

Astfel, in 2005, cand a dorit sa-si gestioneze singura programul si sa-si schimbe antrenorul, Peng Shuai a fost etichetata drept o tradatoare.

Chiar si asa, Shuai spune ca nu este suparata ca nu are libertatea altor jucatoare. "Da, ne-am certat, dar este ca in familie. Te certi, te impaci. Am lasat lucrurile in urma", afirma Peng.

Nu acelasi lucru il poate spune Na Li, ocupanta locului 3 in clasamentul mondial. Chiar daca se bucura de o popularitate incredibila, Na Li este pe lista neagra a autoritatilor. Ea refuza sa multumeasca Partidului Comunist pentru rezultatele pe care le obtine si este considerata "o egoista care a uitat de unde a plecat".

Acest lucru nu o impiedica insa sa revina cu placere in China, tara considerata viitoarea forta a tenisului feminin.

48 de jucatoare din China concureaza in circuitul WTA

23 de echipe are China in campionatul national

C.S.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Shuai Peng US Open, #rezultate US Open, #investitii China tenis , #tenis US Open