Teo Trandafir - O victorie amara pentru PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 26 Aprilie 2010, ora 13:08
11106 citiri
Teo Trandafir - O victorie amara pentru PD-L

Teo Trandafir, candidatul PD-L, a castigat alegerile partiale din colegiul 19 Bucuresti, potrivit rezultatelor partiale. Dincolo de rezultat, daca ne uitam la prezenta si la atmosfera acestui scrutin, putem spune ca alegerile nu au avut in primul rand invinsi. Au venit la urne doar 17% dintre alegatori.

Aceasta prezenta, cea mai scazuta din istoria alegerilor din Romania, ne arata la ce cote a ajuns interesul pentru politica si increderea in politicieni. Este un procent care, practic, nu mai are nevoie de comentarii si reprezinta un semnal de alarma de o gravitate extrema pentru absolut toate partidele politice din Romania. Delegitimarea masiva a acesteia este pe cale sa delegitimeze una dintre cele mai importante institutii ale democratiei: alegerile.

Teo Trandafir a invins-o pe Liliana Minca - rezultate partiale

Dar validarea scrutinului nu depinde de prezenta, asa ca, pana la urma, cel care conteaza este rezultatul. PSD+PC au pierdut un loc, ceea ce in conditiile hemoragiei puternice si continue pe care o sufera Opozitia este chiar mai grav decat in conditii normale. In plus, daca nu ar fi la randul ei in picaj, Opozitia ar fi trebuit sa beneficieze de frustrarile antiputere in plina criza. Conservatorii pierd chiar mai mult decat atat, pentru ca in colegiul 19 ei inregistrau o situatie unica: deputatul, senatorul si primarul apartineau aceluiasi partid. Tripleta s-a spart, iar primarul Piedone da semne de defectare (sa fie un motiv si povestea cu permisul ilegal obtinut in Arges?).

De partea cealalta, PD-L a castigat un vot in plus in Parlament, mai valoros decat in mod normal din mai multe puncte de vedere: este un colegiu nou pe care-l smulge Opozitiei, este o prima victorie importanta dupa sirul de infrangeri ale PD-L in Bucuresti, mai largeste majoritatea necesara pentru modificarea Constitutiei.

Dar, dincolo de aceste aspecte, PD-L nu are niciun motiv sa se socoteasca cu adevarat invingator in colegiul 19. Carisma, notorietatea si experienta de comunicare a d-nei Trandafir au facut minuni. Dar domnia sa a facut intreaga campanie tot ce a putut pentru a se disocia de partid si a-si conseva o alura cat mai independenta. A mers atat de departe pe aceasta cale, incat a tinut sa sublinieze ca pe afisele sale si in sediul sau de campanie nu prea exista culoarea portocaliu. Abia dupa anuntarea rezultatelor s-a realipit practic partidului.

Dar marele castigator din umbra al acestor alegeri este cel care a gandit campania lui Teo Trandafir si a reusit sa-i puna in valoare calitatile: europarlamentarul si politologul Cristian Preda. El este in acest moment un dizident in partid, un aprig contestatar al starii de lucruri din PD-L, mentinut totusi acolo doar pentru ca se bucura de sustinerea lui Traian Basescu.

Cristian Preda a criticat aprig aventura PD-L cu Honorius Prigoana din sectorul 1 si promoveaza fara incetare nevoia de reforma interna in partid. Ei bine, victoria putin probabila din colegiul 19, unde avea sanse mai mari sa-si rupa gatul decat sa invinga, ii intareste si teza, si pozitia.

"Victoria lui Teo Trandafir demonstreaza nevoia de intrari proaspete in partid", a subliniat Cristian Preda imediat dupa aflarea rezultatului. "Este o victorie care vine dupa infrangerea unui candidat tipic pentru PD-L in sectorul 1 (H. Prigoana n.r.). (...) Acest tip de gandire strategica ne poate ajuta sa castigam Bucurestiul in 2012", a continuat Preda, ucigator de sincer, tocmai la Realitatea Tv, post unde membrii PD-L au interdictie, de la Emil Boc, sa calce.

Cristian Preda a facut in fata propriului partid o demonstratie impecabila: schimbati oamenii, schimbati discursul, schimbati abordarea si veti invinge, altfel sunteti pierduti. "Nevenind la vot ne-ati dovedit ca trebuie sa facem politica altfel. Voi fi ceea ce Cristian Preda numea un om politic atipic", i-a intarit Teo Trandafir mesajul in primul sau discurs de dupa anuntarea rezultatelor.

Sunt convinsa ca politologul de calibru Cristian Preda stie bine ca a castiga o pozitie politica printr-un discurs antipolitica nu este chiar corect. Dupa cum nu cred ca Teo Trandafir este exact modelul de politician nou cu care ar dori sa populeze masiv Parlamentul. Dar aceasta a fost materialul avut la dispozitie si cu el a trebuit sa-si faca demonstratia. A reusit si de acum nu i se mai poate spune ca nu a castigat alegeri decat pe lista de partid.

Pentru greii antireformisti ai PD-L, pentru "gasca", victoria aceasta, gandita de omul care ii contesta vehement din interior, pica teribil de greu. Ma tem ca ar fi preferat sa se lipseasca de mandatul lui Teo Trandafir, dar sa-l vada pe Cristian Preda ingenuncheat. Ar avea, desigur, si varianta sa ia aminte, dar, sincer, nu prea cred in ea.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Teo Trandafir victorie, #Teo Trandafir deputat, #Teo Minca alegeri , #candidat PDL