Cine sa reformeze Sanatatea romaneasca? (Opinii)

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 23:50
6710 citiri
Cine sa reformeze Sanatatea romaneasca? (Opinii)
Foto: Arhiva

Teodora Trandafir a ajuns cu bine la Viena si este internata intr-un spital de mare prestigiu. Acelasi in care si Traian Basescu a fost operat de hernie. Se va face cu siguranta bine si ii dorim cu totii multa sanatate.

Cine este Teodora Trandafir? Nu, nu e o vedeta de televiziune. A fost asa ceva, dar acum este un demnitar roman. Este parlamentar roman. Are ea vreo boala de netratat in Romania? Din cate ni s-a spus, nu. Are, potrivit comunicatelor medicale, o complicatie a unei banale litiaze biliare, de severitate medie si care deja a raspuns foarte bine la tratament.

Si totusi, d-na deputat Trandafir a preferat sa plece sa-si trateze la Viena aceasta boala perfect tratabila in Romania. Este o dovada indubitabila de neincredere in sistemul sanitar romanesc, cu atat mai puternica cu cat televizunile au speculat cat au putut boala sa. Sigur, orice om are dreptul sa se ingijeasca cum stie mai bine de propria sanatate.

Deja exodul catre spitalele austrice sau maghiare a devenit o moda printre oamenii cu bani. Am auzit chiar medici cu functii inalte in sistemul sanitar care si-au facut asigurari costisitoare de sanatate, tocmai ca la prima problema medicala sa nu aiba de-a face cu sistemul din care fac parte.

Atat doar ca atunci cand pacientul este demnitar, orice gest al sau capata o cu totul alta interpretare. E drept, Teodora Trandafir nu este primul demnitar care se duce sa se trateze la Viena pentru afectiuni tratabile si in Romania. S-au operat peste granite chiar si presedintele Traian Basescu, dar si Calin Popescu Tariceanu, pe vremea cand era premier.

Fatul ca sunt demnitari nu inseamna ca nu au dreptul sa-si ingrijeasca sanatatea. Dar decizia de a pleca inseamna ca ei nu au incredere in sistemul sanitar romanesc, o neincredere care i-ar obliga sa ia masuri, nu sa-si puna coada pe spinare. Adica spitalele romanesti sunt bune pentru amaratii care voteaza, dar nu si pentru cei votati?

Treaba demnitarilor ar fi sa faca tot ce le sta in putinta pentru ca sistemul sanitar de la noi sa devina la fel de performant si de sigur ca acela din Austria, nu sa ne sfideze din avioanele-ambulanta in care se suie, pentru orice batatura inflamata.

Ar trebui sa-si bata capul zi si noapte cum sa opreasca exodul medicilor, cum sa asigure dotari decente spitalelor, incepanad cu dezinfectantii, si salarii decente cadrelor medicale. Si ar trebui sa-si asume rezultatele acestor demersuri, acceptand in rand cu electoratul situatia din spitalele romanesti. Si, atentie, spitalul vienez unde s-a dus d-na Trandafir este unul public, accesibil oricarui austriac cu asigurare medicala standard.

Si mai e ceva deranjant in cazul Teodorei Trandafir: implicarea financiara, deocamdata in cuantum necunoscut, a lui Adrian Sarbu. Nu-mi plac deloc politicienii cu obligatii morale fata de oamenii de afaceri, pentru ca, in general, aceste obligatii tot ajung la scadenta si sunt adesea platite prin intelegeri pe bani publici. Daca tot socotea ca sistemul sanitar romanesc e bun doar pentru prapaditi, nu si pentru ea, Teodora Trandafir putea macar sa plece la Viena pe banii ei.

Avem asadar inca o dovada ca nu numai sistemul sanitar din Romania este sub standardele europene. La fel de scazut este si nivelul politicienilor romani. As zice chiar ca intre cele doua exista o legatura directa si ea condamna romanii sa ramana cu acelasi sistem sanitar inacceptabil pentru demnitarii pe care-i aleg din patru in patru ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Teo Trandafir Viena, #sistem sanatate Romania, #reforma sistem sanitar , #spital