Cine este Teodor Atanasiu, viitorul ministru al Economiei

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 21:46
5512 citiri
Cine este Teodor Atanasiu, viitorul ministru al Economiei
Foto: albaiuliainfo.ro

Teodor Atanasiu a fost, timp de doi ani, ministru al Apararii in Guvernul Tariceanu, el avand atunci un conflict cu Traian Basescu pe tema retragerii trupelor romanesti din Irak. A fost presedinte al AVAS, tot doi ani, dar si sef al CJ Alba, functie pentru care a candidat si in 2012 si a pierdut.

Teodor Atanasiu a fost nominalizat pentru functia de ministru al Economiei in locul lui Andrei Gerea.

Teodor Atanasiu are 51 de ani si este de profesie inginer, fiind absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca. El a absolvit ulterior cursuri de management financiar, management competitiv si managementul relatiilor cu clientii la The Open University Business School (1999.

Atanasiu a lucrat la Uzina Mecanica din Cugir ca inginer (1987-1995), sef de atelier (1995-1996), apoi director (1997-2001), dar a activat si in cadrul Fondului Proprietatii de Stat (1997-2000) si ca director al S.C. Apa CTTA S.A. Alba Iulia, firma aflata in subordinea Consiliului Judetean Alba (1996-1997).

Atanasiu este recasatorit si are doi copii, o fata din prima casatorie si alta din a doua casatorie.

Teodor Atanasiu este membru al PNL din 1990, iar din 1993 conduce organizatia judeteana Alba a partidului. In PNL, Teodor Atanasiu este cunoscut ca un apropiat al fostului premier Calin Popescu Tariceanu, iar unele surse liberale sustin ca tocmai de aceea nu s-ar fi aflat pana acum in Guvernul USL.

Teodor Atanasiu este, din 2012, senator reprezentand cel mai mare colegiu din judetul Alba, care cuprinde zonele Alba Iulia, Cugir - Zlatna si Muntii Apuseni.

Atanasiu a fost anterior deputat in colegiul Cugir-Zlatna, iar timp de aproape doi ani, de la sfarsitul lui 2004 si pana in 2006, a fost ministru al Apararii Nationale in Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu.

Atanasiu a fost, timp de cateva luni, in 2004, presedinte al Consiliului Judetean Alba, iar la alegerile locale din 2012 a candidat din nou pentru aceasta functie, fiind invins de democrat-liberalul Ion Dumitrel.

Conflictul cu Basescu

Ca ministru al Apararii Nationale, Teodor Atanasiu a intrat intr-un conflict cu presedintele Traian Basescu pe tema retragerii trupelor romanesti din Irak, Atanasiu sustinand la acea vreme retragerea militarilor romani din acest teatru de operatiuni, idee neagreata de seful statului.

In vara anului 2006, Teodor Atanasiu - pe atunci ministru - sustinea ca stie de la Directia de Informatii Militare ca purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale de la acea data, Adriana Saftoiu, ar da presei "pe surse" informatii care sa il discrediteze. Saftoiu a depus o plangere penala impotriva ministrului pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei, iar o plangere similara a depus si deputatul PSD Eugen Bejenariu.

In 12 septembrie 2006, presedintele Traian Basescu l-a suspendat din functia de ministru al Apararii pe Atanasiu. Presedintia mentiona ca seful statului a semnat acest decret "pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei, avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala".

In octombrie 2006, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus neinceperea urmaririi penale fata de Teodor Atanasiu si fata de ofiterii Directiei Generale de Informatii a Armatei si Directia de Informatii Militare, pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in dosarul constituit in urma plangerilor formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu, precum si de deputatul Eugen Bejinariu.

Ulterior, chiar daca Atanasiu a atacat in instanta suspendarea sa, nu a mai revenit in fruntea Ministerului Apararii, insa a fost numit presedinte al AVAS, functie pe care a ocupat-o in perioada 2006-2008.

Ce avere are

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, Teodor Atanasiu are doua terenuri intravilane in Alba Iulia, ambele sub 500 de metri patrati, 0,5 hectare de teren intravilan in Cugir, o casa de vacanta in Cugir de 200 de metri patrati, o casa de locuit in Alba Iulia de 300 de metri patrati si alta casa de aceeasi suprafata tot in Alba Iulia, obtinuta prin succesiune. El are un Opel Omega din 1999, iar in conturi are peste 330.000 de lei, in timp ce sotia lui are peste 100.000 de euro, 24.000 de dolari si peste 360.000 de lei.

In ultimul an fiscal, el a obtinut venituri in valoare de aproximativ 54.000 de lei, in timp ce sotia sa a avut castiguri salariale in valoare de peste 109.000 de lei. De asemenea, familia Atanasiu a imprumutat unei rude 50.000 de euro.

Probleme cu justitia

Dupa referendumul din 2012, organizat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, Teodor Atanasiu, alaturi de Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu, a fost urmarit penal de catre DNA Cluj, pentru infractiuni la legea referendumului. In acelasi dosar erau cercetate si alte patru persoane, membri ai lumii interlope.

Atanasiu a fost suspectat de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase de natura electorala pentru partidul politic din care face parte, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii afirmau ca exista indicii ca, in iulie 2012, Teodor Atanasiu, in intelegere cu Dumitru Samson, a initiat o actiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania si Banat la referendum, prin sensibilizarea acestuia cu recompense in bani si alte foloase materiale. In luna ianuarie, Teodor Atanasiu, alaturi de alti patru reprezentanti ai PNL, a fost scos de sub urmarire penala in dosarul privind presupuse fraude la referendum.

Numele lui Teodor Atanasiu a fost vehiculat pentru a prelua postul de ministru al Economiei si in octombrie 2013, cand a fost propus de PNL Andrei Gerea.

Intrebat atunci de ce nu a fost propus pentru functia de ministru al Economiei, Teodor Atanasiu spunea ca in discutiile din PNL s-a concluzionat ca daca presedintele Traian Basescu l-ar vedea propus, "ar face cu capul" si "ar scoate imediat chestia cu dosarul".

"Am discutat si in partid si am concluzionat ca Traienica (presedintele Traian Basescu - n.red.) ar face cu capul daca mi-ar vedea numele si ar scoate imediat chestia cu dosarul. Asta a fost discutia pe care am avut-o intern in partid, ca nu e cazul sa mai fiu propus pe nicaieri pana am dosarul (dosarul privind fraude de la referendum - n.red.) ".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Teodor Atanasiu ministru Economie , #PNL