Baconschi: Asteptam cu calm si incredere raportul CE privind reforma justitiei

Luni, 18 Iulie 2011, ora 20:08
1021 citiri

Romania asteapta cu calm si incredere raportul anual al Comisiei Europene elaborat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), care va fi prezentat oficial in 20 iulie, a declarat luni ministrul afaceri externe Teodor Baconschi, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles.

"Raportul anual va fi adoptat si prezentat oficial in 20 iulie. Pana atunci, exista un dialog intens cu Comisia Europeana. In linii mari, ne asteptam la un raport pozitiv. Orice document aflat acum in discutie este, evident, unul in faza intermediara, iar publicarea unei astfel de variante in aceasta faza nu serveste cauzei. (...) Evident, textul va cuprinde si recomandari si unele critici. Cred ca trebuie sa asteptam acest raport din cadrul MCV cu calm si incredere, precum cineva care stie ce a facut si ce mai are de facut in continuare", a spus Baconschi.

Raportul CE pe Justitie - vezi concluziile despre corupti, DNA, CSM si ANI

Potrivit unui proiect al raportului CE, guvernul roman a manifestat hotarare si angajament in desfasurarea procesului de reforma, dar acest lucru nu s-a reflectat in Parlament sau, pana recent, in sistemul judiciar. In ultimii 5 ani, accentul s-a deplasat de la pregatirea si adoptarea legilor catre implementarea acestora. Conform aceluiasi document, de la ultimul raport anual de evaluare al CE, din iulie 2010, Romania a facut pasi pentru ameliorarea sistemului judiciar si a bazei juridice revizuite a ANI, pentru pregatirea continua a implementarii celor 4 noi coduri si a realizat un studiu de impact al politicii sale anti-coruptie.

In perioada urmatoare, va fi necesar un angajament continuu pentru implementarea noilor coduri, pentru a lua deciziile necesare de restructurare a sistemului judiciar, a construi o politica anticoruptie mai puternica si a furniza rezultate imbunatatite privind confiscarea averilor nejustificate.

In plus, este nevoie de actiuni urgente pentru accelerarea unui numar important de procese de coruptie la nivel inalt. Lupta contra coruptiei trebuie sa devina prioritara, cu sprijin din partea Parlamentului, si trebuie sa fie luate masuri urgente pentru ameliorarea procedurilor in lupta contra spalarii banilor si in combaterea conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice.

Urmatorul raport anual din cadrul MCV, care va fi publicat in 2012, va cuprinde o evaluare cuprinzatoare, la 5 ani de la aderarea Romaniei la UE, iar pana atunci, Romania ar trebui sa dea curs celor 19 recomandari incluse in raportul anual ca va aparea la 20 iulie.

MCV a fost introdus pentru a ajuta Romania si Bulgaria sa realizeze un sistem judiciar impartial, independent si eficient, similar celui de restul statelor membre ale UE, capabil sa indeplineasca obligatiile aferente apartenentei celor doua tari la UE. Acest sistem include capacitatea de a combate coruptia si, in cazul Bulgariei, si de a lupta eficient contra criminalitatii organizate.

In cazul Romaniei au fost stabilite patru conditionalitati (benchmarks), iar in cel al Bulgariei - sase. Rapoartele anuale, prezentate in vara fiecarui an, contin o evaluare completa, inclusiv de natura politica, a rezultatelor obtinute privind conditionalitatile si identificarea provocarilor ramase.

Raportul intermediar al CE din luna februarie 2011, unul strict tehnic, arata ca Romania a raspuns intr-o maniera constructiva la recomandarile Comisiei Europene de la precedenta evaluare facuta de executivul UE, iar pentru a consolida ritmul reformei, care a fost revigorat, tara noastra trebuie sa se concentreze pe o pregatire cuprinzatoare a implementarii noilor coduri. Documentul a inclus o actualizare tehnica a evolutiilor semnificative inregistrate in Romania in cadrul MCV si s-a concentrat pe raspunsul Romaniei la recomandarile executivului UE

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Baconschi raport CE justitie, #Baconschi CE justitie , #ministru de Externe