Baconschi, despre cazul Hayssam: Nu e ca participarea la Eurovision, sa fie meritul cuiva - Interviu

Marti, 23 Iulie 2013, ora 12:12
2491 citiri
Baconschi, despre cazul Hayssam: Nu e ca participarea la Eurovision, sa fie meritul cuiva - Interviu
Foto: Evenimentul Zilei

Aducerea lui Hayssam in Romania a fost o operatiune secreta, in cadrul careia presedintele Traian Basescu a actionat responsabil, afirma fostul ministru de Externe Teodor Baconschi.

Diplomatul a acceptat sa ne raspunda la cateva intrebari legate de subiectul care tine prima pagina a ziarelor in ultimele zile.

Teodor Baconschi afirma ca operatiunea trebuie sa ramana secreta pentru a proteja atat interesele tarii, cat si viata profesionala a celor implicati in derularea ei. De asemenea, fostul ministru de Externe subliniaza ca justitia romana este cea care a avut de castigat din revenirea lui Omar Hayssam in tara si ca "merita sa asteptam, poate vom fi martorii unor surprize de proportii".

Premierul si presedintele isi disputa victoria in cazul Hayssam. In opinia dvs. cine are meritul de a-l fi adus in tara si ce rol au jucat presedintele si premierul? Credeti ca au fost mai multe tari implicate?

Aducerea lui Hayssam, condamnat pentru terorism, nu seamana cu participarea la Eurovision. Nu e vorba despre meritul cuiva, ci de actiune responsabila, in contrast cu gesticulatia de recuperare mediatica. Presedintele a actionat responsabil, e tot ce pot spune in materie.

Sunt mai multe scenarii avansate in presa: negocieri politice la nivelul cel mai inalt, interventia in forta a serviciilor secrete din Romania etc. Din declaratiile presedintelui si premierului, precum si din experienta pe care o aveti, care dintre variante este cea mai credibila?

Mi se pare cam nepotrivita cererea de a ni se proiecta filmul operatiunii, ca in gradina unui cinema de vara. Vorbim despre o operatiune secreta si e bine ca ea sa ramana sub acest regim, pentru a proteja atat interesele tarii, cat si viata profesionala a celor implicati in derularea ei. Din aceste motive, ma abtin de la orice speculatii senzationale. O eventuala ecranizare ar putea astepta cateva decenii, asa cum au procedat si americanii!

Se vorbeste, in context, despre operatiuni de "extragere" a unor persoane de catre serviciile secrete din diverse tari. Ce ne puteti dezvalui despre acest subiect, in general vorbind? Cum se desfasoara o asemenea operatiune? Cat de frecvent au loc astfel de operatiuni?

Operatiunile de extragere nu sunt nici curente, nici rare. Sunt doar indispensabile, atunci cand e vorba despre securitatea nationala a unui stat democratic sau despre lupta anti-terorista, la care toate democratiile conlucreaza. Terorismul nu poate fi combatut doar cu mijloace legale sau conventionale. Evident, vorbim despre asumarea unor riscuri. Personal, ma bucura ca operatiunea care il viza pe Hayssam a reusit, fara daune colaterale.

Cine si ce castiga din revenirea lui Hayssam? Cine si ce pierde? Va fi bulversata clasa politica de dezvaluirile pe care acesta le va face? Vor fi ele credibile, tinand cont ca vorbim despre Omar Hayssam?

Castiga inainte de oricine justitia si ideea de dreptate. Hayssam a fost condamnat, dupa care a reusit sa se sustraga executarii pedepsei. Faptul ca sentinta lui va fi pusa in aplicare sporeste prestigiul legii si are un efect descurajant pentru toate mediile in care se comit delicte de acelasi gen.

Chiar nu am cum sa stiu daca un complement al anchetei penale va scoate sau nu la iveala noi date despre complicii pe care s-a bazat Hayssam in crimele economico-financiare sau actele de rapire in care a fost implicat.

Legaturile sale sunt cunoscute public: a fost un adevarat stab PSD, suit in avionul prezidential, si un sustinator de durata al stangii neo-comuniste. Am si eu curiozitatile mele, pentru ca politicienii unei democratii europene nu ar trebui sa-si permita cea mai mica tangenta cu asemenea personaje. Merita sa asteptam, poate vom fi martorii unor surprize de proportii... Justitia are, si aici, ultimul cuvant.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Baconschi Hayssam, #Baconschi terorism , #ministru de Externe