Baconschi, despre viitorul comun al Romaniei si Ucrainei

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 22:10
1922 citiri
Baconschi, despre viitorul comun al Romaniei si Ucrainei
Foto: Arhiva

Romania si Ucraina trebuie sa profite de vointa politica manifestata de ambele parti pentru a normaliza si a dezvolta in continuare relatiile bilaterale, a declarat ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, intr-un interviu acordat cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o in Ucraina pe 9 si 10 noiembrie.

"Romania face parte din UE si NATO si este vecin direct al Ucrainei. Avem, prin urmare, de realizat o multime de proiecte pe termen lung, scurt si mediu. Avem nevoie de dialog politic, de consultari politice pe probleme europene si de proiecte economice transfrontaliere.

Avem nevoie ca societatile noastre sa se deschida una fata de alta, sa stimulam contactele interumane, investitiile si interconectivitatea retelelor energetice. De asemenea, asteptam cu nerabdare sa utilizam fondurile europene pentru proiecte trilaterale intre Romania, Ucraina si Republica Moldova", a explicat oficialul roman, pentru day.kiev.ua.

Intrebat cu privire la existenta unor obstacole sau neintelegeri in calea acestor proiecte, ministrul roman de externe a apreciat ca orice problema ar trebui solutionata prin dialog politic.

"Avem instrumentele necesare pentru a rezolva orice dificultate in relatiile bilaterale. Trebuie sa dam dovada de mai multa ambitie si creativitate, pentru a putea angrena cele doua tari intr-un nou capitol al istoriei. Nu putem schimba geografia, nu putem schimba trecutul, insa putem modela impreuna un viitor comun in aceasta regiune", a subliniat oficialul roman.

Exploatare in comun a petrolului si gazelor naturale?

In legatura cu o posibila exploatare comuna a petrolului si gazelor naturale in zonele anterior disputate, dar a caror situatie a fost reglementata printr-o decizie a Curtii Internationale de Justitie in anul 2009, Baconschi a explicat ca Romania, in calitate de membru fondator al OCEMN (Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra), sustine ferm cooperarea dintre toate tarile riverane la Marea Neagra. "Credem, de asemenea, ca am putea explora in comun posibilitatile de cooperare in acest sector al energiei. Securitatea energetica este un sport de echipa", a remarcat Baconschi.

Solicitat sa se pronunte in legatura cu efectele cazului fostului premier ucrainean Iulia Timosenko asupra perspectivei de apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeana, ministrul roman a pus accent pe necesitatea unui sistem judiciar independent si pe importanta unei reforme a acestui sistem, care sa garanteze un proces corect pentru fiecare cetatean.

Intrebat care este pozitia Romaniei privind modalitatea de solutionare a dosarului transnistrean, Baconschi a explicat ca Romania doreste ca Republica Moldova sa se apropie mai mult de UE si, in acest sens, pledeaza cauza europeana a Republicii Moldova la Bruxelles si in toate celelalte capitale ale statelor membre. In ceea ce priveste conflictul transnistrean, a spus Baconschi, am dori sa vedem rezultate concrete in urma reluarii negocierilor in format 5+2.

Acesta este formatul corect si avem nevoie si de garantii privind integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova.

"Este un conflict inghetat, o relicva a Razboiului Rece, o durere de cap pentru intreaga regiune si un anacronism. Avem nevoie, deci, sa mergem mai departe, iar noi incurajam nu doar discutiile in format 5+2, ci si un un dialog direct intre Chisinau si Tiraspol", a precizat oficialul roman.

Comunitatea romaneasca din Ucraina, o punte

Referitor la comunitatea romaneasca din Ucraina, seful diplomatiei romane a spus ca Bucurestiul percepe aceasta comunitate ca pe o punte intre cele doua tari. Membrii acestei comunitati trebuie sa isi manifeste in viata de zi cu zi loialitatea totala fata de Ucraina, ca stat independent.

"Cu toate acestea, ne-am dori sa vedem ca Ucraina se apropie de standardele europene, de cadrul legal si de recomandarile Consiliului Europei, protejand dreptul minoritatii romane de a-si pastra identitatea, limba si traditiile, asa cum se intampla cu minoritatea ucraineana din Romania.

Prin urmare, situatia minoritatii romane din Ucraina si a minoritatii ucrainene din Romania reprezinta un element foarte important al dialogului nostru. In prezent, suntem nerabdatori sa reluam sesiunile de lucru ale Comisiei interguvernamentale care se ocupa de problemele minoritatilor", a declarat Baconschi.

"Am oferit minoritatii ucrainene din Romania dreptul de a fi reprezentata in mod automat in Parlament. Activitatile lor sunt finantate din bugetul public si exista scoli ucrainene. Putem imbunatati unele aspecte punctual, insa exista foarte multa bunavointa si deschidere. Inca o data, ar trebui sa vedem cele doua comunitati ca pe o punte de legatura intre tarile noastre", a subliniat Baconschi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Teodor Baconschi vizita Ucraina, #Baconschi viitor comun Romania Ucraina , #ministru de Externe