Ziare.com

Baconschi discuta despre Kosovo cu ministrii de Externe din UE

Duminica, 25 Iulie 2010, ora 19:26

   

Baconschi discuta despre Kosovo cu ministrii de Externe din UE
Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, participa luni la reuniunile Consiliului pentru Afaceri Generale (CAG) si Consiliului pentru Afaceri Externe (CAE), care se vor desfasura la Bruxelles, in cursul caruia se va discuta, printre altele, avizul CIJ privind Kosovo.

In cadrul CAG, presedintia belgiana in exercitiu va face o prezentare a programului sau de lucru pentru semestrul in curs. De asemenea, sefii diplomatiei vor lua in discutie pregatirea lucrarilor Consiliului European extraordinar din 16 septembrie 2010, care va avea ca principale teme de dezbatere relatiile UE cu partenerii strategici si politicile economice.

Un alt punct important al lucrarilor CAG il reprezinta adoptarea deciziei privind organizarea si functionarea Serviciului European de Actiune Externa (SEAE), aceasta constituind un pas important in operationalizarea Serviciului pana la sfarsitul acestui an.

Pe agenda CAG se mai afla formalizarea deciziei de deschidere a negocierilor pentru aderarea Islandei la UE, precum si examinarea succinta a implementarii hotararilor Consiliului European din 17 iunie 2010.

Reuniunea CAE va include teme de actualitate ale agendei internationale, precum situatia din Sudan si implicarea UE in perspectiva referendumului privind autodeterminarea Sudanului de Sud, adoptarea de sanctiuni suplimentare impotriva Iranului, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu si analiza rolului UE in Gaza in plan politic si operational, evaluarea progreselor in relatia UE - Georgia, examinarea prezentei UE in Bosnia si Hertegovina, pregatirea Summit-ului UE-Africa din noiembrie.

Agenda CAE va include si subiectul Kosovo, ministrii urmand sa abordeze reactia UE dupa publicarea avizului consultativ al Curtii Internationale de Justitie de la Haga privind conformitatea cu dreptul international a declaratiei unilaterale de independenta a Kosovo.

De asemenea, ministrii vor lua in discutie stadiul relatiilor cu India si Brazilia, in contextul mai larg al procesului de reevaluare a relatiilor UE cu partenerii sai strategici, precum si dialogul politic UE - Cuba.

Curtea Internationala de Justitie, instanta a ONU, a anuntat joi ca declararea independentei Kosovo, la 17 februarie 2008, nu a incalcat dreptul international, un aviz care, desi consultativ, da o lovitura Serbiei, si ar putea incuraja miscarile separatiste.

Independenta Kosovo a fost recunoscuta de 69 de state dintre cele 192 ale ONU. Printre ele se numara SUA si cea mai mare parte a membrilor UE. Singurele exceptii in Uniunea Europeana sunt Romania, Spania, Slovacia, Grecia si Cipru. Lor li se alatura, pe plan international, doi actori importanti - Rusia si China, membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

Sursa: rNews

Articol citit de 914 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mai face si el cate ceva ...

din activitatea unui ministru de externe ..

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor