Ziare.com

Baconschi la Balti: "Numai in UE ne putem regasi si imbratisa!"

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 16:33

   

Baconschi la Balti: "Numai in UE ne putem regasi si imbratisa!"
Ministrul de externe Teodor Baconschi a reafirmat, vineri, la inaugurarea Consulatului Romaniei de la Balti, in Republica Moldova, ca Romania si tara vecina, legate prin relatii de "fraternitate", se pot regasi impreuna doar in cadrul Uniunii Europene.

Ministrul a spus ca Romania a facut un lucru bun prin faptul ca a dechis consulatul de la Balti - care este, totodata, prima prezenta de acest gen a unui stat membru UE in afara capitalei moldovene - dorindu-si ca aceasta institutie sa devina "un reper de europenitate" pentru locuitorii orasului, "germenele fertil al unei noi etape istorice", pentru ca, a subliniat Baconschi, "numai in UE ne putem regasi si imbratisa".

"Toate premisele sunt reunite pentru ca prezentul consulat de la Balti si celalalt de la Cahul (inaugurat tot vineri - n.r.) sa fie pietre de hotar intr-o noua etapa a relatiei bilaterale, doua resorturi care sa puna in valoare potentialul enorm pe care aceasta fratietate il are acum si in viitorul imediat. Sunt convins ca facem un lucru bun, ca acest lucru bun va dura, se va dezvolta, va fi germenele fertil al unei noi etape istorice, pentru ca numai in Uniunea Europeana ne putem regasi si imbratisa cu adevarat", a declarat ministrul roman de externe.

El a profitat de ocazie pentru a reliefa ca, dupa ani de tensiuni inregistrate pe vremea guvernarii comuniste de la Chisinau, relatiile bilaterale sunt pe un trend ascendent, iar guvernele Romaniei si R. Moldova au in prezent o colaborare "cu adevarat sincera si fluenta". Prin deschiderea consulatelor "increderea in noi insine se ridica un pic", demonstrand "cat de buna rasfrangere asupra vietii cetatenilor poate avea intelegerea dintre Bucuresti si Chisinau", a afirmat ministrul.

Baconschi a tinut sa vorbeasca, in alocutiunea rostita la inaugurare, si despre "marea responsabilitate care sta pe umerii" echipei care va lucra la Consulat, pe care o considera o "avangarda" si care trebuie sa conlucreze cu autoritatile locale "asa cum lucreaza si guvernele" roman si moldovean. Ministrul de externe a recunoscut ca aceasta echipa a fost antrenata si adusa "cu destule eforturi", dar a precizat ca ea va lucra in favoarea cetatenilor moldoveni.

Sursa: rNews

Articol citit de 794 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

uite cit patrioti gasesti aici ca comenteaza

o doamne da doamne minte romanului las,tradator si nepasator,de propia soarta si a patriei mama romania mare

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor