Baconschi: MAE e un reper esential al guvernantei romanesti in spatiul european

Miercuri, 31 August 2011, ora 16:56
462 citiri
Baconschi: MAE e un reper esential al guvernantei romanesti in spatiul european
Foto: TVR Info

Teodor Baconschi a declarat miercuri ca diplomatia romaneasca a contribuit major la revenirea Romaniei in spatiul de libertate, iar MAE este un "reper esential al guvernantei romanesti in spatiul european".

"Rolul MAE este, in acest sens, decisiv. Suntem un reper esential al guvernantei romanesti in spatiul european. Avem rolul de pivot european al politicii romanesti. Suntem interfata intre multiplele planuri ale politicii europene a Romaniei, institutional, socio-economic si cultural, cetatenesc si civil", a declarat ministrul de Externe cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Teodor Baconschi a precizat ca actiunile diplomatice romanesti sa fie orientate in asa fel incat sa intoarca politica europeana in favoarea Romaniei.

"Miza profunda este reconfirmarea capacitatii institutionale a statului roman in ansamblul sau. Ca ministru al unui aparat diplomatic complex si competent si ca membru al unui guvern responsabil si reformator nu am indoieli asupra acestei capacitati, iar acest lucru trebuie exprimat cu toata convingerea. Nu vom accepta roluri de fundal pentru politicieni europeni xenofobi in campaniile lor electorale, la fel cum nu avem prejudecati in relatia noastra cu companiile europene interesate de piata si oportunitatile pe care Romania le ofera", a spus ministrul de Externe.

Teodor Baconschi a subliniat nevoia Romaniei de a incheia parteneriate inteligente in plan regional, european si global.

"Va solicit asadar, doamnelor si domnilor sefi de misiuni, sa valorificam mai ingenios atuurile Romaniei printr-o judicioasa ajustare a diplomatiei publice si a celei tacite", a completat seful diplomatiei.

Teodor Baconschi a militat, din nou, pentru introducerea votului prin corespondenta, precizand ca MAE a fost principalul promotor al acestui proiect deoarece "este cea mai important antena de contact cu diversele comunitati romanesti din afara granitelor.

"MAE este adesea cea mai importanta antena de contact cu diversele comunitati romanesti din afara granitelor, cooperand constructiv cu celelalte institutii...Sa nu uitam, totodata, ca MAE furnizeaza o parte din infrastructura institutionala care permite cetatenilor romani aflati in afara tarii sa ia parte la regimul democratic de acasa. Este firesc asadar ca Ministerul sa fie principalul promotor al proiectului de lege referitor la votul prin corespondenta ca metoda alternativa a votului in persona", a mai declarat ministrul de Externe.

Si desi sustine ca are o echipa excelenta, Teodor Baconschi a precizat ca exista un deficit de personal in diplomatia romaneasca.

"Aportul nostru la diplomatia europeana risca insa sa creeze un deficit de personal diplomatic in centrala MAE si in misiunile din exterior. Respectam constrangerile de moment, dar speram sa obtinem intelegerea necesara pentru ca intr-un orizont de timp previzibil sa putem initia procesul de recrutare, pentru a pastra standardul unei diplomatii nationale de elita. Anul 2019, cand vom exercita pentru prima data Presedintia rotativa, nu este foarte departe si trebuie pregatit din timp cu diplomati cat mai competenti", a conchis Baconschi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Teodor Baconschi MAE, #activitate diplomatie romaneasca , #ministru de Externe