Baconschi: Nu am reusit sa mentinem Casa Regala deasupra luptelor de partid

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 07:46
1785 citiri
Baconschi: Nu am reusit sa mentinem Casa Regala deasupra luptelor de partid
Foto: mae.ro

Presedintele Fundatiei Crestin-Democrate, ministrul Teodor Baconschi, si-a exprimat regretul, miercuri seara, ca aniversarea regelui Mihai I in Parlament a fost instrumentalizata politic, facand un repros voalat Casei Regale ca nu a reusit sa se mentina deasupra sugestiilor de partizanat politic.

"N-am sa va ascund regretul ca nu am reusit, impreuna cu Casa Regala, sa mentinem Casa Regala deasupra sugestiilor de partizanat politic, de inclinare a balantei, deasupra luptelor de partid sau partizane", a declarat Baconschi intr-o emisiune la The Money Channel.

"Si cred ca acest lucru nu trebui imputat, evident, Casei Regale ca atare, dar e de deplans", a adaugat ministrul de Externe.

El a fost intrebat cum isi explica absenta de la ceremonia de marti din Parlament, din moment ce, ca exponent al unei miscari crestin-democrate, ar trebui sa aiba afinitati cu monarhia. Ministrul a invocat initial probleme de agenda - l-a insotit pe presedinte la ceremoniile de Ziua Armatei, apoi a trebuit sa se ocupe de oaspetele sau, ministrul ceh de Externe, aflat in vizita in Romania, dar in final a spus ca "fiecare dintre noi putem avea dreptul la o opinie despre istoria mai veche sau mai noua a Romaniei".

Regele Mihai: Interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata

Declarandu-se in continuare un ins care are toate argumentele pentru a respecta ce a facut mai ales Carol I - care, a marturisit Baconschi, ramane favoritul sau -, dar si Ferdinand, intregitorul Romaniei Mari, ministrul de Externe a constatat cu regret, referindu-se la momentul consumat marti in Parlament: "Am reusit sa facem si din acest moment de aniversare a unei varste patriarhale si a unei figuri venerabile din istoria noastra un motiv de discordie si de instrumentalizare politica".

Ministrul a reamintit ca si-a exprimat public respectul fata de "partea buna, decisiva in istoria moderna a Romaniei" pe care a jucat-o monarhia si a mentionat "datoria de recunostinta pe care o avem fata de aceasta forma de guvernamant", considerand ca aceste lucruri sunt mai presus de dogma.

Baconchi a mai spus ca, de-a lungul timpului, a avut onoarea de a-l cunoaste pe regele Mihai, de a fi invitat al familiei regale la Palatul Elisabeta si a dat asigurari ca "nu are niciun complex".

Regele Mihai a tinut marti primul sau discurs dupa mai bine de 60 de ani in Parlament (ultima data s-a adresat Parlamentului in 1947), intr-o sedinta solemna, cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani.

De la ceremonie au lipsit insa presedintele, premierul si alti membri ai guvernului, precum si presedintele Camerei Deputatilor. Regele Mihai a fost criticat in vara de presedintele Traian Basescu pentru rolul jucat in instalarea regimului comunist in tara noastra, ceea ce a dat nastere, in replica, la un val de simpatie fara precedent pentru ultimul monarh al Romaniei, alimentat de opozitie si de o parte a

societatii civile.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#Baconschi Casa Regala, #Baconschi rege Mihai, #rege mihai discurs Parlament , #ministru de Externe