Baconschi nu vrea vot electronic, dar il sustine pe cel prin corespondenta

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 07:36
1886 citiri
Baconschi nu vrea vot electronic, dar il sustine pe cel prin corespondenta
Foto: mae.ro

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat marti ca doreste ca legea votului prin corespondenta sa fie adoptata in 2011, dar s-a pronuntat impotriva votului electronic, argumentand ca acesta este mult mai greu de securizat si, prin urmare, mai expus la fraude.

"Ce s-a intamplat la noi din 2000 incoace, cand practic a fost o migratie masiva, este de natura sa faca chiar urgenta aceasta lege, cu atat mai mult cu cat, conform normelor OSCE, nu poti schimba legislatia electorala cu cateva luni inainte de scrutin", a declarat ministrul de Externe, la TVR International.

Acesta a adaugat ca, dupa ce MAE a pus in dezbatere publica proiectul legii privind votul prin corespondenta, asteapta contributia tuturor celor interesati si avizati, pentru a obtine un proiect de lege cat mai bun. "Si va trebui sa votam aceasta lege in Parlament in 2011, astfel incat in 2012, printr-o buna campanie de comunicare publica, legea sa poata intra in vigoare", a mai afirmat ministrul Teodor Baconschi.

Baconschi cere tratament european pentru romanii din tarile vecine

Intrebat daca isi mai insuseste proiectul de lege in cazul in care dupa trecerea prin Parlament se va schimba votul prin corespondenta in vot prin posta electronica, ministrul Baconschi a raspuns negativ, adaugand ca are "serioase rezerve fata de fiabilitatea votului electronic".

In ceea ce priveste criticile PSD diaspora, care sustine ca proiectul de lege privind votul prin corespondenta ar duce la fraudare, ministrul de Externe a spus ca ii invita pe toti criticii proiectului sa participe la aceasta dezbatere cu argumente de fond.

Ca elemente de securizare, buletinul de vot se imprima pe o hartie care contine elemente de siguranta, a explicat ministrul de Externe. El a mai afirmat ca atestatul pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot are si acesta elemente de siguranta si tine locul documentului de identitate. "Atestatul asigura unicitatea votului prin corespondenta si cuprinde si o declaratie pe proprie raspundere ca optiunea electorala nu a fost influentata, iar secretul votului nu a fost incalcat", a mentionat ministrul Teodor Baconschi.

La alegerile prezidentiale din 2009, voturile romanilor din diaspora au inclinat practic balanta in favoarea presedintelui Traian Basescu, incredintandu-i un al doilea mandat. Voturile din tara il desemnau castigator pe rivalul social-democrat, Mircea Geoana. Din aceasta cauza, Opozitia a acuzat nereguli si fraude in favoarea lui Basescu la votul din diaspora, unul dintre cei vizati de critici fiind chiar ministrul Teodor Baconschi, pe atunci ambasador al Romaniei la Paris.

Cei trei milioane de romani din strainatate ar putea vota prin corespondenta inca de la viitoarele alegeri parlamentare, din 2012, daca proiectul de lege propus de MAE, care a intrat de la sfarsitul anului trecut in dezbatere publica, va fi ratificat in timp util.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Baconschi vot prin corespondenta, #Teodor Baconschi ministru , #ministru de Externe