Baconschi: Ponta si Corlatean ne ridiculizeaza Interviu

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 19:59
5127 citiri
Baconschi: Ponta si Corlatean ne ridiculizeaza Interviu
Foto: Arhiva

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, este acuzat ca s-a auto-plagiat pentru a indeplini baremul necesar ocuparii postului de conferentiar. "Daca scoti la export un fraudator, nu te poti astepta la performante diplomatice", comenteaza fostul ministru de Externe Teodor Baconschi.

Scandalul Corlatean se alatura mai multor scandaluri de plagiat care il au ca protagonist pe premierul Victor Ponta.

Ministrul roman de Externe, acuzat ca s-a autoplagiat pentru a deveni conferentiar

Ministrul de Externe a respins, marti, acuzatiile ce i se aduc. "Probabil ca este si randul meu sa intru intr-o procedura devenita standard in democratica noastra Romanie. Ma refer la incercarea unora de a arunca, constant, cu noroi in altii", a declarat Titus Corlatean, citat de Evenimentul Zilei.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com pe tema efectelor pe care aceste repetate acuzatii de plagiat le produc Romaniei pe plan extern, Teodor Baconschi, fost ministru de Externe si doctor al Universitatii Paris-IV Sorbonne, reaminteste, printre altele, ca si alte personalitati europene au trecut prin asemenea scandaluri publice, dar au demisionat din functiile detinute.

"Poate ca domnii Ponta si Corlatean se bazeaza pe faptul ca electoratul USL nu considera plagiatul ca pe o rusine, dar partenerii nostri euro-atlantici au sigur o alta opinie. (...) In aceste conditii penibile, interesele Romaniei nu mai pot fi servite cum se cuvine", afirma Teodor Baconschi in interviul acordat Ziare.com.

Ce parere aveti despre modul in care Titus Corlatean si-a castigat postul de conferentiar universitar? Cum vi se par justificarile ministrului roman de Externe?

Mi se pare fireasca prezenta domnului Corlatean la Universitatea "Dimitrie Cantemir": e nivelul sau natural de aspiratie. Din pacate, obtinerea titlului de conferentiar se bazeaza pe tehnica auto-plagiatului: dintr-o singura lucrare, facem vreo trei-patru, acoperim baremul de concurs si luam gradul universitar, cu toate foloasele sociale si materiale aferente.

O fi domnul Corlatean lector - si acum conferentiar la o universitate asa zis "crestina" - dar felul in care a procedat e mai aproape de numaratoarea lui Pristanda decat de inmultirea miraculoasa a painilor, asa cum este aceasta descrisa in Noul Testament.

Auto-plagiatul e tot o forma de frauda intelectuala, asa incat e cel putin blamabil. Va semnalez si o alta eroare deontologica: normal ar fi ca un ministru sa nu obtina promovari intr-o cariera academica atata timp cat exercita aceasta inalta functie publica, pentru a evita banuiala de favoritism. Ce face o comisie care scoate la concurs un post de conferentiar si are trei candidati, dintre care doar unul e ditamai demnitarul? Se mai poate vorbi despre egalitatea sanselor?

Identificati o "reteta" folosita si de Titus Corlatean, Universitatea "Dimitrie Cantemir" fiind cunoscuta pentru deschiderea aratata politicienilor?

Multe universitati private - asa numitele "fabrici de diplome" - s-au umplut cu "profesori" recrutati dintre demnitari sau parlamentari, pentru a se asigura de protectie politica. S-au creat astfel veritabile retele de profit si treaba merge ca pe roate: noi predam, noi eliberam patalamaua, noi scriem sau ajustam legea educatiei, incasam dividendele si ne onorabilizam socio-profesional, pe circuit inchis.

Nu e un accident faptul ca domnul Corlatean a primit titlul de conferentiar din mana competenta a doamnei Corina Dumitrescu, una dintre catastrofalele propuneri ale PSD la portofoliul Educatiei Nationale. In acele clipe solemne, domnul ministru se va fi simtit mai ceva ca la "StanDford"!

Plagiatul lui Ponta: Papahagi prezinta noi argumente legate de copy-paste-ul din William Bourdon

Recent, Adrian Papahagi l-a acuzat pe Victor Ponta de un nou plagiat, de data asta fiind invocat numele unui apropiat al presedintelui Frantei, Francois Hollande. Sunteti de parere ca aceste noi acuzatii au influentat in vreun fel atitudinea Parisului fata de Bucuresti?

Nu cred ca au influentat direct atitudinea Parisului fata de noi, dar nici bine nu ne-a facut, mai ales ca victima furtului intelectual comis de catre premierul Ponta se afla in proximitatea presedintelui Francois Hollande.

Cert este insa ca daca defilezi pe plan extern cu ministri care au comis furtul intelectual numit plagiat, nu poti fi respectat. Si daca nu esti respectat, esti privit ca impostor, ca falsa personalitate, ca om de paie.

In aceste conditii penibile, interesele Romaniei nu mai pot fi servite cum se cuvine. Plagiatul s-a gasit si la case mai mari: dar in Germania, sau chiar in Ungaria, dovedirea lui a impus demisia vinovatilor din guvernele respective. Pana si fostul rabin sef al Frantei, prins cu plagiatul, a fost nevoit sa lase locul altcuiva!

Ce efecte produc pe plan extern acuzatiile de plagiat la adresa premierului si ministrului de Externe al Romaniei si ce spune despre noi, romanii, faptul ca acesti doi politicieni raman in functii?

Politica externa e croita si reprezentata la varf de trei oameni: presedintele, premierul si seful diplomatiei. Cand ultimii doi sunt minati moral de acuzatia fraudei intelectuale, functionam la o treime din capacitatea noastra normala ca stat european.

Presedintele Basescu e de formatie inginer naval si comandant de nava: nu s-a prezentat niciodata drept ce nu este... Poate ca domnii Ponta si Corlatean se bazeaza pe faptul ca electoratul USL nu considera plagiatul ca pe o rusine, dar partenerii nostri euro-atlantici au sigur o alta opinie.

Nu e musai sa ai demnitari cu lauri academici pe frunte: Lech Walesa fusese un simplu electrician. Dar daca scoti la export un fraudator, nu te poti astepta la performante diplomatice. Pe scurt, cei doi ne ridiculizeaza si ne fac sa irosim oportunitati internationale, de care tara ar fi putut beneficia.

Plagiatul lui Ponta ajunge in ianuarie pe masa judecatorilor de la Inalta Curte

In luna ianuarie, Inalta Curte va judeca o plangere legata de plagiatul lui Victor Ponta. Cum va fi privit pe plan extern acest nou episod? Nu era mai bine pentru Romania daca premierul recunostea de la inceput ca a gresit si accepta sa i se retraga titlul de doctor?

Evident ca ar fi fost mai bine si pentru domnia sa si pentru guvernul pe care-l conduce. Degeaba si-a sters titlul din CV-ul afisat pe site-ul Executivului. S-a generat demult un scandal international, faptul e binecunoscut si tot scandalul ar fi putut fi temperat daca impricinatul avea bunul simt de a renunta la acest titlu nemeritat.

Nu a facut-o, pentru ca el face parte dintr-o categorie de politicieni fara simtul onoarei, al responsabilitatii si al datoriei. Asa, domnul Ponta ramane "doctor" numai in glumele de pe Facebook, iar imaginea Romaniei continua sa fie afectata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Baconschi plagiat Corlatean, #Baconschi plagiat Ponta, #autoplagiat Corlatean , #ministru de Externe