Baconschi: Populatia maghiara din Romania nu trebuie enclavizata

Joi, 23 Iunie 2011, ora 13:26
1537 citiri
Baconschi: Populatia maghiara din Romania nu trebuie enclavizata
Foto: Arhiva

Populatia minoritara maghiara din Romania nu trebuie enclavizata, a declarat joi la Parlament ministerul de Externe, Teodor Baconschi, prim-vicepresedinte al PDL.

Intrebat daca PDL si-ar pierde electoratul din Transilvania in cazul in care s-ar accepta propunerea confirmata si de presedintele Traian Basescu ca in afara celor opt judete sustinute de democrat-liberali sa se formeze o noua regiune formata din judetele Harghita si Covasna, prim-vicepresedintele PDL a declarat ca in opinia sa populatia minoritara maghiara nu trebuie enclavizata.

"Nu particip direct la aceste discutii. Cred ca nu trebuie enclavizata populatia minoritara maghiara pentru ca e deja mai putin dezvoltata in regiunea proprie decat alte regiuni ale Romaniei tocmai din cauza unui soi de segregatie factuala. E bine sa ne deschidem, sa conlucram sa nu cream bariere etanse intre diferite comunitati ci, dimpotriva, sa le atragem pe toate intr-un efort national de dezvoltare a Romaniei. Ca stat eurpoean avem aceasta obligatie si acest interes", a declarat Teodor Baconschi.

Despre posibilitatea ca totusi sa se ajunga la o varianta ca o regiune sa fie formata exclusiv din judete in care minoritatea este in proportie consistenta, liderul PDL a spus ca in opinia sa "este contrar intereselor comunitati maghiare din Romania".

La intrebarea daca PDL ar accepta o asemenea varianta, Baconschi a raspuns: "ne dorim sa ajungem la o solutie cat mai buna pentru cetateni, pentru echilibrul administrativ".

"Ati observat ca discutia e recenta. Discutii politice in coalitie au loc in mod firesc. Ne dorim sa ajungem la o solutie cat mai buna pentru cetateni, pentru echilibrul administrativ, de reducere a birocratiei si de dezvoltare mai coerenta a unor regiuni din tara pe baza fondurilor structurale.

Prin urmare nu vad decat un proces firesc de discutie astfel incat interesele nationale si cele locale sa fie armonizate", a conchis prim-vicepresedintele PDL, prezent joi la Parlament la deschiderea simpozionului "Libertatea de constiinta si de credinta".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Teodor Baconschi ministru Externe, #baconschi reorganizare teritoriala, #baconschi popoulatie minoritara maghiara , #ministru de Externe