Baconschi: Relatia cu Franta a revenit la normal, cea cu Germania este in crestere

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 09:02
1641 citiri
Baconschi: Relatia cu Franta a revenit la normal, cea cu Germania este in crestere
Foto: Arhiva

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a apreciat miercuri seara ca relatia cu Franta - tensionata din cauza problemei romilor si apoi pe tema Schengen - a revenit acum la normal, in timp ce relatia cu Germania se afla "intr-o crestere vizibila de substanta si anvergura".

Intrebat, intr-o emisiune la The Money Channel, daca relatiile noastre cu Franta si Germania s-au ameliorat, ministrul Teodor Basconschi a apreciat ca "date fiind timpurile - destul de dificile si in care agenda interna o ia de multe ori inaintea afacerilor europene -, avem o relatie revenita la normal cu Franta si o relatie intr-o crestere vizibila de substanta si anvergura cu Germania".

Ministrul a subliniat ca aceasta situatie se datoreaza si dialogului la nivel inalt, precum si al ministrilor de externe din cele trei tari. Teodor Baconschi a apreciat ca flexibilizarea Parisului si a Berlinului fata de scepticismul aderarii Romaniei la Schengen "demonstreaza, de fapt, vointa ambilor nostri parteneri, majori, din Uniunea Europeana de a gasi un compromis si de a nu pune in dificultate Romania"

El a confirmat ca presedintele Traian Basescu se pregateste de o vizita in Germania, in cursul careia este prevazut si un forum economic la sediul Deutsche Bank din Berlin, ocazie de a-i intalni pe bancheri si investitori.

La remarca analistului Emil Hurezeanu ca s-a spus, in culise, ca Franta si Germania au delegat Finlandei si Olandei rolul de pedagog sever al Europei in raport cu Romania si Bulgaria, ministrul a raspuns ca "exista inertia unei imaginatii machiavelice".

"Eu am putut constata ca exista o onestitate in abordare si vointa de a gasi solutii. Cel putin in Germania, chestiunea Schengen nu e o chestiune sensibila din punct de vedere intern", a precizat seful diplomatiei.

Teodor Baconschi a fost recent intr-o vizita oficiala in Germania, in cursul careia s-a intalnit cu omologul sau, Guido Westerwelle, si cu doi consilieri ai cancelarului Angela Merkel.

Franta si Germania s-au opus in martie aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar au sustinut, la consiliul JAI din toamna solutia unei aderari partiale a celor doua tari - mai intai cu frontierile aeriene si maritime, apoi terestre. Ideea a fost respinsa insa, de data aceasta, de Finlanda si Olanda.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Romania relatie Franta Germania, #Baconschi Romania reletie Franta, #Baconschi Romania reletie Germania , #ministru de Externe