Baconschi, sfatuit sa nu mai vorbeasca de rau rromii

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 15:01
1728 citiri
Baconschi, sfatuit sa nu mai vorbeasca de rau rromii

Teodor Baconschi, ministrul roman de Externe, a primit joi un verdict de discriminator din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), insa nu va suferi niciun fel de scanctiune, ci a fost doar "indrumat, sfatuit" sa nu mai spuna despre rromi lucruri de genul "au infractionalitatea in sange".

Precizarea este facuta vineri, intr-un comunicat al CNCD, care atrage atentia asupra faptului ca sanctiunea despre care s-a vorbit in presa nu exista.

Teodor Baconschi, gasit vinovat pentru discriminare

"In data de 23 noiembrie 2010, Colegiul director al Consiliului a solutionat petitia in cauza si a decis cu majoritate de voturi urmatoarele:

1. Declaratiile domnului Teodor Baconschi au caracter discriminatoriu conform O.G 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

2. Intrucat nu s-a putut retine intentia reclamatului de a discrimina s-a decis sa se adopte o recomandare ca pe viitor acesta sa manifeste o atentie sporita cu privire la aspectele ce tin de egalitate si interzicerea discriminarii", se arata in comunicatul CNDC remis Ziare.com.

Astfel, membrii Consiliului cer presei sa nu mai vorbeasca de avertisment: "Referitor la interpretarile din mass-media precizam ca recomandarea nu este o sanctiune contraventionala (avertisment sau amenda contraventionala), ci este o indrumare, un sfat", mai spune comunicatul.

Hotararea Colegiului director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii va fi redactata si comunicata partilor in termen de 15 zile de la adoptare, conform legii.

Colegiul director reitereaza apelul catre persoanele care detin functii publice sau sunt formatori de opinie in societate sa promoveze un comportament si un limbaj nediscriminatoriu, precum si sa ia atitudine fata de eventualele incalcari ale principiului egalitatii de sanse.

Baconschi: Poti sa spui orice despre rromi, dar nu ca sunt imbecili

Infractionalitatea, problema fiziologica pentru rromi

"Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie rroma", declara, la inceputul lunii februarie a anului in curs, ministrul Teodor Baconschi, in cadrul unei intrevederi cu secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche.

Comunitatea rroma a organizat atunci proteste, cerand demiterea ministrului, pe care l-au acuzat de discriminare si rasism.

Formula a fost ulterior indepartata din declaratia ministrului postata pe site-ul MAE, iar ministrul roman i-a invitat la o dezbatere pe reprezentantii organizatiilor neguvernamentale care au apreciat ca rasiste declaratiile sale.

Rromii cer demisia ministrului Baconschi in fata Muzeului Antipa

"Eu am avut o clarificare cat se poate de onesta a declaratiilor respective din 11 februarie, pe care le-am explicat. Am spus ca am facut un elogiu al comunitatii romanesti din Franta, pe care o cunosc personal, ca aceasta comunitate este formata din oameni bine pregatiti si integrati profesional si ca rata infractionalitatii din cadrul comunitatii romanesti din Franta nu este mai mare - e naturala, in sensul ca nu este mai mare decat in alte comunitati straine din Franta sau din alte tari. Ceea ce e perfect adevarat. Nu avem o exceptie negativa, specifica comunitatii romanesti din Franta", a precizat atunci ministrul de Externe.

De altfel, Baconschi si-a facut mea culpa pentru cuvantul "fiziologic", dar a repetat ca expresia, folosita fara intentia de a jigni, a fost scoasa din context.

"Intentia mea era de a spune ca, in fond, in orice comunitate ai o rata de infractionalitate care este cumva obisnuita, naturala. Am iesit in apararea intregii comunitati romanesti, pe ideea ca nu exista printre romanii din Franta, fie ei de etnie romana sau rroma, o rata mai mare decat in comunitatea marocana, algeriana sau oricare alta", a explicat Baconschi.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Teodor Baconschi discriminare rromi, #Baconschi tigani infractiuni sange, #Baconschi problema fiziologica infractionalitate , #ministru de Externe