Baconschi: Situatia e complicata in Siria. "Baletul" militar a fost deja mobilizat

Miercuri, 28 August 2013, ora 10:41
3278 citiri
Baconschi: Situatia e complicata in Siria. "Baletul" militar a fost deja mobilizat
Foto: Arhiva

Romania a adoptat pana in prezent o linie prudenta fata de evolutia situatiei din Siria, principalul argument fiind legat de prezenta unei comunitati romanesti in aceasta tara, dar oricum vor evolua lucrurile, ne vom face datoria de membri responsabili ai NATO si UE, declara Teodor Baconschi, fost ministru de Externe.

"Comunitatea internationala e confruntata cu doua chestiuni distincte: suportul legal al unei interventii si formatul acesteia. Pe plan legal, o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU este improbabila, pentru ca ea ar intampina veto-ul Rusiei si al Chinei.

Exista insa, cel putin din 2005 incoace, solutia de rezerva: dreptul de ingerinta umanitara, in situatia cand un regim detracat ucide civili, mai ales in cazul unor atacuri barbare, cu arme chimice, asa cum a facut Saddam Hussein cu populatia kurda din nordul Irakului", a explicat Teodor Baconschi pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste formatul interventiei, adica operatiunea militara, acesta spune ca exista "doua solutii: NATO sau o coalitie a celor care doresc sa participe".

"SUA, Marea Britanie, Franta si unele state arabe, precum Qatar-ul ar putea lansa operatiunea, cu suportul rezervat al Germaniei, Italiei si al altor actori din interiorul UE si NATO", a completat diplomatul.

Teodor Baconschi subliniaza faptul ca linia rosie a fost depasita, asa ca ne putem astepta oricand la declansarea operatiunilor.

"O asemenea operatiune pare iminenta, daca citim semnalele transmise din capitalele respective, precum si 'baletul' militar care a fost deja mobilizat. Situatia e complicata, atat in Siria, cat si in regiune. Dar linia rosie a fost depasita si ne putem astepta, dintr-o clipa in alta, la declansarea operatiunii", a intarit acesta.

Despre atacarea Siriei si rolul Romaniei. Ce cred politicienii romani

Ne vom face datoria

Acestea sunt optiunile comunitatii internationale, iar Romania va trebui sa isi defineasca propria contributie, in cazul declansarii unei operatiuni militare in Siria.

"Romania a adoptat pana in prezent o linie prudenta fata de evolutia situatiei din Siria. Principalul argument e legat de prezenta unei comunitati romanesti in aceasta tara. E vorba despre cateva mii de romance, din familii mixte. MAE roman le-a oferit si pana acum piste de evacuare, dar decizia e dificila, pentru ca sotii compatrioatelor noastre sunt sirieni, cu diverse optiuni politice sau obligatii profesionale locale.

In cazul declansarii unei interventii menite sa schimbe regimul Asad, Romania va trebui sa defineasca propria contributie in cadrul aliantei de vointa care va fi generata. Asa am procedat si in cazul razboiului civil din Libia, cand aproape 800 de cetateni romani si ai altor state membre UE au fost evacuati cu ajutorul MAE si MAPN. Cand NATO a preluat comanda operatiunii libiene, presedintele Traian Basescu a hotarat, alaturi de membrii CSAT, participarea noastra cu o fregata, pentru back-up maritim. Oricum vor evolua lucrurile, ne vom face datoria de membri responsabili ai NATO si UE", a afirmat Teodor Baconschi.

O pozitie similara a exprimat si presedintele Traian Basescu marti, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.

Basescu: Daca in NATO se va lua o decizie cu privire la Siria, vom fi solidari cu aliatii nostri

Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat, luni, ca autoritatile din Siria au folosit arme chimice impotriva civililor si ca apoi au distrus dovezile, iar secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a subliniat ca Statele Unite ale Americii vor interveni in Siria doar in intelegere cu comunitatea internationala si cu justificare legala ca raspuns la atacurile cu arme chimice din Damasc.

In plus, Ministrul de Externe al Frantei, Lauren Fabius, a declarat ca "o reactie de forta trebuie avuta" daca se confirma reclamatiile activistilor sirieni ca Guvernul a folosit arme chimice.

De asemenea, Parlamentul Marii Britanii se va reuni joi pentru a discuta posibile raspunsuri la atacul cu arme chimice in Siria. Prim-ministrul David Cameron a declarat ca parlamentarii ar urma adopte "o motiune clara", in contextul cererilor internationale de actiune impotriva Guvernului lui Bashar al Assad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Baconschi interventie Siria, #Baconschi pozitie Romania Siria, #Baconschi operatiuni Siria , #ministru de Externe