Baconschi vrea o comunicare publica "mai putin crispata" la MAE

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 12:35
1279 citiri
Baconschi vrea o comunicare publica "mai putin crispata" la MAE
Foto: Antena 3

Diplomatul Teodor Baconschi a declarat marti, in cadrul audierilor din comsiile de specialitate din Parlament, ca desemnarea sa ca ministru de Externe este un moment de mare responsabilitatea si a aratat ca doreste sa instituie la MAE "o comunicare publica mai putin crispata".

"Ma aflu intr-un moment de viata crucial, atat personal, cat si din punctul de vedere al carierei", a spus Teodor Baconschi la inceputul audierii.

El a evocat cateva momente importante din cariera sa, mentionand incluiv contributia sa la vizita papei Ioan Paul al II-lea in Romania, acum 10 ani, sau aportul, din functia de director in cadrul MAE, la instalarea facilitatilor militare americane pe teritoriul Romaniei. Diplomatul a spus ca intreaga sa activitate s-a aflat in logica de aparare a Romaniei in spatiului occidental.

"Pe parcursul acestei cariere diplomatice am avut ocazia sa contribui la directia cea buna. Am dezvoltat un spirit de solidaritate fata de tot ceeea ce inseamna MAE", a spus Baconschi, subliniind ca are un deosebit respect pentru serviciul diplomatic roman.

Actualul ambasador al Romaniei la Paris a aratat ca datorita parteneriatului strategic cu Franta, incheiat pe parcursul mandatului sau in capitala franceza, a contribuit la desemnarea pentru Romania a unui portofoliu "mai mult decat relevant" in Comisia Europeana.

Baconschi a spus ca doreeste sa mentina o continuitate in ceea ce priveste prioritatile de politica externa, atragand atentia insa ca doreste sa instituie "o comunicare publica mai putin crispata" in cadrul MAE pentru a restabili "perstigiul social" al politicii externe.

Baconschi a ajuns la audieri cu o jumatate de ora mai devreme fata de ora programata si a fumat o pipa in holul din fata salii unde urma sa fie audiat pana cand au sosit parlamentarii.

Ministrul desemnat a venit insotit de Mihnea Constantinescu, un diplomat cu vechime in MAE care in prezent ocupa functia de ambasador cu insarcinari speciale.

Baconschi are 46 de ani si este ambasadorul Romaniei in Franta din august 2007. Desemnarea sa pentru portofoliul Afacerilor Externe a venit dupa ce pe lista favoritilor se afla si Bogdan Aurescu, in varsta de 36 de ani, secretar de stat in MAE si fost agent al Romaniei la Curtea Internationala de Justitie in procesul cu Ucraina.

Baconschi, licentiat in Teologie si cu un doctorat in Antropologie religioasa si Istorie comparata a religiilor, a intrat in corpul diplomatic in 1997, iar in 2006 a fost consilierul lui Traian Basescu pe domeniul relatiei cu autoritatile publice si societatea civila.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Teodor Baconschi audieri, #audieri ministri guvern Boc , #ministru de Externe