Baconschi vrea o "sala a hartilor", pentru situatii de criza

Joi, 03 Martie 2011, ora 20:44
1564 citiri
Baconschi vrea o "sala a hartilor", pentru situatii de criza
Foto: Arhiva

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi, intr-o conferinta de presa pe tema incheierii operatiunilor de evacuare a cetatenilor romani din Libia, ca are in vedere constituirea unei sali a hartilor in MAE, apreciind ca este necesara o baza de date serioasa in situatii de criza.

"Voi cere tuturor misiunilor noastre sa trimita o harta administrativa si politica a tarilor in care isi desfasoara activitatea, pentru a avea o baza de date serioasa cu privire la drumurile de acces si toate informatiile necesare in asemenea situatii de criza", a declarat ministrul Teodor Baconschi.

El a mentionat ca a cerut Departamentului de planificare Politica sa faca o proiectie, astfel incat Ministerul de Externe sa fie pregatit in cazul in care au loc miscari similare, ce duc la anarhie, razboi civil sau, in orice caz, la necesitatea de a evacua in graba cetateni romani. Aceasta proiectie ar urma sa ofere o imagine de ansamblu, inlesnind, daca va fi cazul, activarea intregului mecanism, pornind de la o informare preliminara sistematizata.

Libia: MAE anunta ca bilantul romanilor evacuati a ajuns la 409

La finalul operatiunii de evacuare a cetatenilor romani din Libia, ministrul Teodor Baconschi a explicat ca au fost trase si o serie de invataminte.

Cetatenii romani aflati in zone de conflict, sa-si anunte prezenta la ambasada

El a adaugat ca are in vedere, printre altele, modificarea legislatiei primare, astfel incat cetatenii romani aflati in tari cu potential de instabilitate politica sau de risc pentru securitatea lor sa-si anunte din timp prezenta la ambasadele Romaniei.

"Pentru ca toata munca noastra a fost extrem ingreunata de faptul ca nu aveam deja constituit un registru unic al cetatenilor romani aflati deja in Libia. Multe alte state europene fac asa ceva, cetatenii lor ajunsi intr-o tara sau alta, stabiliti acolo sau cu contract de munca isi comunica la ambasada propriei tari coordonatele, astfel incat in situatii de criza sa poata fi asistati prompt fara ca gasirea lor pur si simplu sa presupuna atatea eforturi", a explicat ministrul roman de externe.

Intrebat daca in acest moment MAE are planificari vizand eventuale evolutii din tari ca Algeria, Siria sau Iordania, unde ar putea avea loc revolte, ministrul Teodor Baconschi a afirmat ca situatia este monitorizata preventiv in intrega regiune.

"Monitorizam preventiv intreaga regiune, dar nu pot nominaliza, din motive politico-diplomatice, niciun stat anume in care efectul de domino s-ar putea exprima", a spus seful diplomatiei romane.

Ministrul Teodor Baconschi a mai afirmat, raspunzand unei intrebari, ca, din datele existente pana in acest moment, firmele angajatoare ale romanilor repatriati nu vor acoperi nici macar o parte din costurile repatrierii cetatenilor romani din Libia. "Pana in acest moment, stim ca nu. Noi ne-am incadrat in bugetul alocat operatiunii prin HG", a mentionat ministrul roman de externe.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#romani repatriati Libia, #romani Libia, #Baconschi harti zone conflict , #ministru de Externe