Baconschi despre scutul de la Deveselu: NATO va apara NATO si Rusia va apara Rusia

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 19:55
1544 citiri
Baconschi despre scutul de la Deveselu: NATO va apara NATO si Rusia va apara Rusia
Foto: Arhiva

Textul acordului incheiat de SUA cu Romania privind scutul antiracheta a fost explicat inclusiv la nivel tehnic si tehnlogic partii ruse, a declarat, joi, ministrul Teodor Baconschi, care a asigurat ca s-a lucrat in deplina transparenta cu Rusia.

"Intr-adevar, in secolul XXI ne confruntam cu amenintari comune si trebuie sa gasim raspunsuri comune la aceste amenintari, dar NATO va apara NATO si Rusia va apara Rusia", a afirmat ministrul de Externe, intr-o dezbatere pe tema scutului antiracheta organizata de organizata de Institutul de Studii Populare si Fundatia Konrad Adenauer.

Raspunzand unei intrebari pe tema reactiei Rusiei la instalarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, ministrul Teodor Baconschi a mentionat ca partea americana "nu oboseste sa repete" ca acesta are un caracter disuasiv.

"S-a lucrat si cu Federatia Rusa in deplina transparenta, nu cred ca se poate imagina un nivel mai mare de transparenta decat sa pui pe site-ul celor doua Ministere de Externe textul acordului, care nu prevede nicio clauza secreta si care a fost explicat inclusiv la nivel tehnic si tehnologic si partenerilor rusi", a subliniat seful diplomatiei romane.

Rusia s-a opus desfasurarii sistemelor antiracheta in apropierea granitelior sale, considerand ca i-ar ameninta forta disuasiva a propriului arsenal. NATO spune ca are nevoie de scut, care va fi desfasurat in Mediterana, Polonia, Romania si Turcia, pentru a contracara amenintarea unui potential atac cu racheta dinspre Orientul Mijlociu, cu precadere din Iran.

Intre timp, Spania si Olanda au anuntat ca vor participa la scutul antiracheta al NATO, care il va include pe cel american din Europa si care ar urma sa fie operational in 2018, an cand ar urma sa se incheie si ultima etapa a sistemului antiracheta al SUA in Europa.

Rusia si NATO au fost de acord sa coopereze in privinta scutului european antiracheta la summitul NATO-Rusia de la Lisabona din noiembrie 2010. NATO insista ca trebuie sa existe doua sisteme independente, care sa faca schimb de informatii, in timp ce Rusia pledeaza pentru interoperabilitate deplina.

Moscova a cerut garantii juridice din partea SUA in momentul in care s-a anuntat ca baza de la Deveselu va gazdui rachete interceptoare, iar Rusia a avertizat joi ca ar putea suspenda cooperarea cu Statele Unite privind scutul antiracheta din Europa, deoarece Washingtonul ia decizii fara a lua in calcul opiniile partilor interesate. Intr-un comunicat, Ministerul rus de Externe a criticat SUA pentru ca iau decizii importante fara "o discutie colectiva".

"Daca acest lucru va continua, atunci sansa creata la summitul NATO-Rusia de la Lisabona de a transforma apararea antiracheta dintr-un dosar de confruntare intr-o zona de cooperare ar putea fi pierduta".

Rusia a facut aceasta declaratie dupa ce Washingtonul si Madridul au convenit miercuri asupra desfasurarii mai multor crucisatoare americane in Spania, in cadrul sistemului de aparare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Teodor Baconschi scut Deveselu, #Teodor Baconschi scut Nato Romania , #ministru de Externe