Farmecul discret al normalitatii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 28 Martie 2010, ora 07:20
4295 citiri
Farmecul discret al normalitatii
Foto: Jurnalul National

O zi splendida de primavara, apoximativ ora 13:00, zona Dorobanti din Capitala, in imediata apropiere a ministerului de Externe. Un domn distins, extrem de elegant, nu numai din punct de vedere vestimentar, cu o tinuta impecabila, avand o pipa in gura si un aer usor absent, traverseaza strada Rabat.

E absolut singur. Are in mana o punga de cadou cu marca unui cunoscut magazin de cosmetice din apropiere, un magazin cu produse de buna calitate, insa doar pentru cunoscatorii cu alergie la fite.

Un om normal. Atat doar ca acest om cu comportament perfect normal este Teodor Baconschi, ministru de Externe, una dintre cele mai importante demnitati in orice tara a lumii. Dupa toate aparentele iesise putin din minister pentru a cumpara cuiva un cadou. Nu si-a trimis secretara, soferul sau seful de cabinet sa ia ceva.

De ce Baconschi trebuie sa plece

Nu s-a suit, pentru cateva sute de metri, in masina, eventual cu girofar. Nu era insotit de SPP-isti si probabil ca in magazin a asteptat sa fie servit ca orice om obisnuit si a vorbit foarte politicos cu vanzatoarea.

Imaginea aceastei perfecte normalitati m-a oprit in loc. Am ramas in mijlocul strazii, uimita initial de modestia si naturaletea ministrului, apoi de chiar uimirea mea. Eram uimita in fata normalitatii, ceea ce e absolut anormal si demostreaza ca, in lumea devianta in care traim, anormalul a devenit normal.

In lumea aceasta aberanta, demnitarii se socotesc nu servitorii poporului, ci un fel de semizei. Nu-si coboara fundul din masinile luxoase nici pentru a merge pana la colt, sunt paziti ca niste comori, au ante, post, supramergatori. Se bucura de tot felul de imunitati mai mult sau mai putin inventate si justificate. Acest tip de comportament a devenit deja bolnava normalitate a Romaniei. Sincer, vi-l imaginati pe vreunul dintre "greii" guvernelor de pana acum (cu exceptia notabila a lui Andrei Plesu) intr-o ipostaza asemanatoare cu a d-lui Baconschi?

Baconschi: Poti sa spui orice despre rromi, dar nu ca sunt imbecili

Ce l-o deosebi pe actualul ministru de Externe? Cred ca in primul rand educatia, in toate sensurile cu putinta.

Teodor Baconschi este un autentic intelectual, un erudit. A absolvit Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, a urmat Studii Aprofundate la Universite de Paris IV-Sorbonne, a obtinut un doctorat in Antropologie religioasa si Istorie comparata a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbonne si a urmat studii post-doctorale ca Fellow al Colegiului Noua Europa. A publicat 10 volume in limbile romana si franceza.

Milioanele de pagini asimilate, nu doar parcurse, de domnia sa l-or fi invatat valoarea modestiei, a clipei de meditatie intr-o zi frumoasa de primavara, a smereniei, autentica ierarhie de valori, eleganta, discretia.

Baconschi: Moldovenismul, un construct artificial, care perturba relatiille diplomatice

Apoi, este vorba de educatia mediului, educatia lumilor normale in care dl. Baconschi a trait ani de zile. A fost ambasador la Vatican, a fost ambasador la Paris. Vedem la domnia sa ceea ce vedem, in doze mai mici au mai mari, si la alti romani scutiti multa vreme de insidioasa marlanie romaneasca.

Nu stiu daca dl. Baconschi este un mare ministru de Externe si nici nu-mi propun sa analizez acest lucru acum, dar stiu sigur ca domnia sa mi-a oferit o reconfortanta oaza de normalitate, discretie si bun simt intr-o lume a toapelor suite in toti copacii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Teodor Baconschi ministru Externe , #ministru de Externe