MAE a identificat solutii pentru incheierea Acordului de mic trafic cu Ucraina

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 20:54
1096 citiri
MAE a identificat solutii pentru incheierea Acordului de mic trafic cu Ucraina

Expertii din MAE roman au identificat solutiile cele mai bune - pe care le vor propune in perioada urmatoare colegilor ucraineni - in vederea incheierii Acordului de mic trafic la frontiera, a declarat miercuri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Ministrul de Externe a precizat ca eforturile Romaniei vizeaza incheierea Acordului de mic trafic si, a mai spus Teodor Baconschi, este "foarte important" sa existe un mecanism pentru implementarea lui in parametri de eficienta maxima. "Din acest punct de vedere, avem datoria de a asigura conditiile optime pentru aplicarea acordului, pentru a oferi servicii de calitate solicitantilor de permise de mic trafic din zona de frontiera", a explicat seful diplomatiei romane.

El a subliniat ca acest Acord de mic trafic reprezinta in sine o facilitate pe care UE o ofera statelor terte, un fel de derogare de la rigorile regimului de vize pentru anumite categorii de cetateni ai statului tert - cei care locuiesc in zona de frontiera. Ucraina isi doreste un regim liberalizat de vize cu UE, iar un summit UE-Ucraina este programat saptamana viitoare, fiind primul la care va participa presedintele Viktor Ianukovici.

"Expertii din MAE roman au identificat solutiile cele mai bune, pe care le vor propune in perioada urmatoare colegilor ucraineni. Am incredere ca va exista o colaborare deschisa, pentru ca Acordul sa poata fi incheiat in perioada care urmeaza", a punctat ministrul roman de Externe.

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu, aflat la sfarsitul saptamanii trecute la Kiev, a propus organizarea de consultari intre departamentele de afaceri consulare, in vederea finalizarii Acordului bilateral de mic trafic de frontiera cu Ucraina.

Acorduri similare cu tari vecine

Pana in prezent, Romania a semnat un acord de mic trafic la frontiera doar cu Republica Moldova, iar acesta a intrat in vigoare la sfarsitul lunii martie. Romania a propus astfel de acorduri si Ucrainei si Serbiei, ceilalti doi vecini ce nu fac parte din Uniunea Europeana.

La un moment dat, discutiile cu Ucraina pareau cele mai avansate si cele doua state se apropiau de semnarea documentului, care a fost amanata insa, in urma aparitiei unor dificultati si neintelegeri de ultim moment. La ultima runda de negocieri, in ianuarie 2009, discutiile s-au impotmolit brusc, desi era asteptat anuntul privind finalizarea tratativelor si semnarea Acordului. Partea romana a cerut deschiderea unui consulat la Ujgorod si a unei agentii consulare la Solotvino, in timp ce ucrainenii solicitau deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei.

Un responsabil ucrainean declarase la un moment dat ca Romania a inaintat un set de conditii inacceptabile pentru semnarea acordului privind micul trafic de frontiera. In replica, MAE roman a sustinut ca propunerile partii romane privind acordul de mic trafic de frontiera sunt in concordanta cu normele UE si ca nu sunt asa cum le prezinta public MAE ucrainean.

Potrivit reglementarilor Uniunii Europene, statele membre pot sa incheie cu statele vecine care nu fac parte din UE acorduri bilaterale pentru a inlesni accesul cetatenilor care locuiesc in aceste tari in apropierea frontierei externe a UE. Gratie unei astfel de conventii, locuitorii din apropierea granitei nu vor avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioada de minim un an, care le va permite sa se deplaseze liber intr-o zona bine stabilita de la frontiera cu Romania.

Directivele europene stabilesc o zona de 30 de km pentru micul trafic la frontiera, cu precizarea ca aceasta poate fi extinsa pana la 50 de kilometri, in anumite cazuri. In cazul in care partile ajung la un acord, acesta trebuie aprobat si de Comisia Europeana.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#acord mic trafic Ucraina, #Romania acord trafi granita , #ministru de Externe