Ministrii de externe din statele riverane Dunarii se intalnesc la Bucuresti

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 00:23
1774 citiri

Delegatii reprezentand statele riverane Dunarii, Comisia Europeana, presedintia Consiliului UE si UNESCO vor fi prezente, in perioada 7-8 noiembrie la Bucuresti, la Reuniunea informala a ministrilor afacerilor externe din statele riverane Dunarii.

Potrivit unui comunicat de presa al MAE, evenimentul, initiat de ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi si de omologul sau austriac, Michael Spindelegger, se va desfasura sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Agenda reuniunii se va axa pe cooperarea macro-regionala semnificativa pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) in faza decisiva a implementarii proiectelor.

Evenimentul subliniaza angajamentul ferm al autoritatilor din cele 14 state din regiune de a sprijini implementarea proiectelor lansate sub egida Strategiei Dunarii si de a actiona energic pentru ca mecanismul complex de gestionare a initiativei sa functioneze eficient.

"In data de 7 noiembrie va avea loc sesiunea ministeriala, urmata de fotografia de grup si de conferinta comuna de presa sustinuta de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, alaturi de oficiali prezenti la reuniune", precizeaza comunicatul de presa.

Sesiunea dedicata sefilor diplomatiilor din regiunea dunareana va fi urmata, in data de 8 noiembrie, de Forumul Economic privind Strategia Dunarii, dedicat societatii civile, mediului de afaceri si academic din statele riverane Dunarii, care vor dezbate problematici si initiative privind dezvoltarea durabila in spatiul dunarean - ca motor al cresterii economice si facilitator al schimburilor culturale.

Evenimentul are loc la un an de la Summit-ul de la Bucuresti (8 noiembrie 2010), unde au fost stabilite orientarile majore in structurarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii. Strategia UE pentru Regiunea Dunarii reprezinta un excelent instrument pentru a raspunde provocarilor de dezvoltare in actualul context european si mondial dificil. Se asteapta ca Strategia sa amelioreze competitivitatea in regiunea noastra, prin inovare, cercetare, transfer de tehnologie si cunoastere.

Reuniunea se va desfasura in salile de conferinta ale Hotelului Intercontinental.

Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) este un instrument comunitar de cooperare macro-regionala in cadrul Uniunii Europene, la care sunt invitate sa participe cele 14 state din regiune, membre UE si terte (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Romania, Cehia, Slovenia, Croatia, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Bosnia-Hertegovina si Muntenegru).

Strategia a fost elaborata de catre Comisia Europeana in anul 2010, pe baza contributiilor aduse de statele riverane, inclusiv Romania. In prezent, Strategia Dunarii se afla in faza de implementare, dupa ce a fost aprobata de catre Consiliul European la 24 iunie 2011.

Strategia este implementata de fiecare stat membru riveran. Ea se adreseaza autoritatilor publice locale, regionale si centrale, societatii civile, ONG-urilor si mediului de afaceri, a caror participare la procesul de consultare publica este incurajata. Beneficiarii finali ai strategiei sunt toti cetatenii regiunii.

Romania este co-initiator al SUERD, alaturi de Austria si contribuie la implementarea Strategiei Dunarii, alaturi de toate celelalte state riverane, pe baza unor pozitii nationale, analize, dezbateri si propuneri definite in cadrul Forumului national, Comitetului director ministerial, Consiliului Consultativ, Grupului de lucru inter-ministerial create in acest scop. Ministerul Afacerilor Externe asigura coordonarea la nivel national in domeniu, iar in acest sens a fost creat Biroul Strategiei Dunarii.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#ministri externe intalnire Bucuresti, #Michael Spindelegger Bucuresti, #Baconschi intalnire ministeri externe , #ministru de Externe