Nastase: Comisia de la Venetia a prezentat un raport pe votul in strainatate

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 23:11
1928 citiri
Nastase: Comisia de la Venetia a prezentat un raport pe votul in strainatate
Foto: Arhiva

Liderul PSD Adrian Nastase il contrazice intr-o postare pe blog pe ministrul de Externe Teodor Baconschi, spunand ca in principiile electorale europene votul prin corespondenta nu este un drept fundamental. Mai mult, in acest sens ar exista si un raport al Comisiei de la Venetia, despre care puterea "nu sufla o vorba".

"Miza (introducerea votului prin corespondenta - n.r.) - va reamintiti, este de un milion de voturi din strainatate pentru PDL si a fost anuntata de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Zilele acestea, ati observat, acest subiect a capatat mai multa atentie, in perspectiva unei reuniuni a liderilor PDL, unde ministrul de Externe trebuie sa prezinte stadiul adoptarii legii. Intre timp, a aparut un raport al Comisiei de la Venetia, privitor la votul in strainatate, despre care cei de la putere nu sufla o vorba", scrie Adrian Nastase pe blog.

Liderul PSD sustine ca Romania este data ca exemplu de tara unde nu exista, in prezent, cerinta inregistrarii inainte de vot.

"Din cele 57 de tari examinate, numai 9 prevad votul exclusiv prin corespondenta - Austria, Germania, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxembourg, Mexic, Slovacia si Spania. In concluzie, desi considera ca trebuie o abordare pozitiva in legatura cu votul in strainatate, Comisia de la Venetia pentru Democratie prin Drept nu considera ca, la acest moment, principiile ansamblului electoral european ar necesita introducerea unui asemenea drept, ca element in sistemul drepturilor fundamentale. Intesanta analiza. Oare de ce domnul ministru de externe nu a invocat-o pana acum, in favoarea proiectului de lege?", scrie Adrian Nastase.

Teodor Baconschi declara luni ca PDL sustine proiectul votului prin corespondenta, proiect pe care l-a propus pentru ca tot mai multi romani sa-si poate exercita dreptul la vot. UDMR insa, partener de Coalitie al PDL, nu va vota proiectul in Parlament, au anuntat mai multi lideri ai formatiunii.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#vot corespondenta Nastase, #Baconschi vot corespondenta , #ministru de Externe