Nicio ambasada de la Bucuresti nu s-a interesat de proteste, spune Baconschi

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 18:57
1595 citiri
Nicio ambasada de la Bucuresti nu s-a interesat de proteste, spune Baconschi
Foto: Arhiva

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a reiterat, joi, ca nicio ambasada nu s-a interesat pana acum de protestele din Romania, dupa ce jurnalistii l-au rugat sa comenteze declaratiile Olgutei Vasilescu referitoare la ce ar fi trebuit sa le spuna seful statului ambasadorilor acreditati la Bucuresti.

"Constat ca Opozitia doreste, pe de-o parte, sa anexeze niste proteste legitime care, dupa cum s-a vazut, contesta starea generala a politicii in Romania. Si pe de alta parte, sa transmita pe plan international un semnal gresit legat de instabilitatea tarii. Nicio ambasada din Bucuresti nu s-a prezentat in ultimele zile la MAE pentru a pune intrebari specifice legate de situatia unor proteste din Bucuresti sau din alte locuri", a precizat Teodor Baconschi.

Seful diplomatiei a explicat ca intalnirea presedintelui cu ambasadorii acreditati la Bucuresti si discursul sau reprezinta o traditie.

"Azi-dimineata a avut loc discursul de politica externa al sefului statului in fata corpului diplomatic de la Bucuresti. Conform traditiei, la inceputul fiecarui an exista aceasta intalnire si seful statului raspunde intr-un fel prin discursul programatic salutului lansat de Nuntiul Apostolic, care este decanul corpului diplomatic de la Bucuresti", a explicat ministrul de Externe.

Senatorul PSD, Olguta Vasilescu, a declarat, joi, ca ambasadorii ar fi asteptat de la presedintele Traian Basescu o reactie despre ceea ce se intampla in Romania, subliniind ca seful statului a preferat doar sa "ciocneasca cupe de sampanie".

"Traian Basescu era foarte bucuros, ciocnea cupe de sampanie, in timp ce atatea mii de oamenii sunt in strada si protesteaza fata de politica actualului guvern, politica pe care si-a insusit-o si domnul presedinte Basescu. Sigur ca toti am fi asteptat o reactie de la presedintele Traian Basescu, dar in mod sigur ambasadorii cred ca ar fi vrut sa aiba, de asemenea, o reactie vizavi de ce se intampla in Romania, avand in vedere ca suntem pe paginile tuturor marilor agentii de stiri din toata lumea", a sustinut Olguta Vasilescu solicitata sa comenteze lipsa de reactie a lui Traian Basescu pe tema protestelor la intalnirea cu ambasadorii.

Teodor Baconschi a dat de inteles si marti seara, la RRA, ca nu a fost contactat de cancelariile occidentale in legatura cu protestele din Romania. Intrebat daca a avut discutii, zilele acestea, cu cancelariile occidentale si daca acestea s-au interesat de protestele din Romania, Teodor Baconschi a raspuns ca nu a primit decat revista presei internationale.

"(...) cred ca semnalul transmis de la baza societatii, inclusiv in protestele care au avut loc, (...) trebuie privit cu foarte multa seriozitate. E adevarat, pe plan extern nu da deloc bine la imagine, dar nu ne intereseaza. Pentru moment, trebuie sa avem solutii interne, trebuie ca tesatura sociala sa se refaca si aceasta este si directia micului efort in care ma angajez personal, cu toata modestia, cu toata deschiderea si incercand sa gasesc in societatea civila partenerii de care avem nevoie pentru ca fracturile sociale sa se inchida", a declarat Teodor Baconschi.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Baconschi proteste, #ambasade proteste Romania , #ministru de Externe