Romania capata un rol deosebit de important in reglementarea transnistreana

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 19:57
2288 citiri
Romania capata un rol deosebit de important in reglementarea transnistreana
Foto: Guido Westerwelle

Romania capata un rol deosebit de important in procesul de solutionare a conflictului transnistrean, a declarat, miercuri, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, care a adaugat ca Berlinul ramane optimist in ceea ce priveste reluarea negocierilor oficiale in formatul 5+2.

Ministrul Guido Westerwelle a afirmat, intr-o conferinta de presa cu omologul sau roman, Teodor Baconschi, ca Germania depune in continuare eforturi pentru reluarea negocierilor oficiale in formatul 5+2, astfel incat conflictul transnistrean sa fie definitiv solutionat.

"Noi depunem eforturi sa-i convingem pe toti participantii ca reluarea negocierilor formale este necesara", a declarat seful diplomatiei germane.

La randul sau, ministrul Teodor Baconschi a declarat ca Romania doreste ca rezultatul discutiilor formale in formatul 5+2 sa fie concludent si asteapta o solutie pentru rezolvarea acestui conflict inghetat, pe care il priveste ca pe o relicva a Razboiului Rece si ca pe un impediment in coerenta geopolitica a vecinatatii estice a UE.

"Suntem, de asemenea, sustinatorii constanti ai integritatii teritoriale a R. Moldova si speram ca inclusiv prin efortul de mediere facut la Berlin de catre Germania dialogul dintre Chisinau si Titraspol va capata continut si, totodata, speram ca toti participantii la aceste negocieri sa abordeze constructiv dosarul, dandu-i o solutionare asteptata de prea multa vreme", a punctat ministrul roman de Externe.

Negocierile politice oficiale in formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean vor fi reluate, dupa o intrerupere de mai bine de cinci ani, s-a decis la 22 septembrie la Moscova, unde a avut loc o runda de consultari in acest dosar.

Germania s-a implicat activ in procesul de solutionare a conflictului transnistrean, iar Berlinul a venit cu initiative in vederea rezolvarii acestui dosar.

De altfel, premierul Vlad Filat si liderul regimului de la Tiraspol, Igor Smirnov, au discutat la 9 septembrie in Germania despre reluarea negocierilor oficiale privind Transnistria.

Negocierile in format 5+2 presupun participarea, in afara Chisinaului si Tiraspolului, ca parti implicate in conflict, a reprezentantilor Rusiei, Ucrainei si OSCE, care au statut de negociatori, si ai SUA si UE, care sunt observatori. Negocierile oficiale in conflictul transnistrean sunt intrerupte din 2006.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Romani rol important conflict transnistrian, #Romania rezolva conflict transnistrian , #ministru de Externe