Scutul antiracheta din Romania acopera si parti din tarile vecine

Joi, 05 Mai 2011, ora 17:44
1168 citiri
Scutul antiracheta din Romania acopera si parti din tarile vecine
Foto: Antena 3

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat, joi, ca scutul american antiracheta din Romania acopera integral teritoriul national, insa raza de actiune posibila include si parti din tari vecine.

Intrebat ce teritoriu acopera exact scutul, ministrul Teodor Baconschi a afirmat ca sistemul acopera integral teritoriul national, insa are, de fapt, utilitate pentru toata regiunea Europei de Sud-Est. "Bineinteles ca raza sa de actiune posibila include si parti din tari vecine", a mentionat ministrul roman de Externe, fara a preciza care ar fi acestea.

Seful diplomatiei romane a participat, joi, la dezbaterea "Stadiul si perspectivele participarii Romaniei la sistemul antiracheta al SUA", organizata de MAE. La eveniment au fost, de asemenea, prezenti secretarul de stat Bogdan Aurescu, care a condus delegatia Romaniei la negocierile cu SUA pe tema sistemului de aparare antiracheta, reprezentanti ai Ministerului Apararii si ai unor organizatii neguvernamnetale.

Statele Unite au anuntat la 17 septembrie 2009 ca administratia Obama a facut modificari in planurile de aparare antiracheta fata de cum fusesera ele concepute de fosta administratie republicana a lui George W. Bush. Administratia Obama propune desfasurarea in patru etape a scutului antiracheta in Europa, avand la baza principiul flexibilitatii.

Faza a doua a abordarii adaptive in etape a scutului antiracheta, ce are ca orizont de timp 2015, presupune desfasurarea, dupa testari suficiente, a unei versiuni mai capabile a interceptorului SM-3 (Block IB), atat in configuratii pe mare, cat si terestre, precum si plasarea unor senzori avansati, pentru a extinde teritoriul aparat impotriva rachetelor cu raza scurta si lunga de actiune. La aceasta faza ar urma sa participe Romania.

Traian Basescu: Scutul antiracheta va fi in judetul Olt, la Deveselu

Romania a decis sa participe la scutul antiracheta in primul rand pentru ca vechea varianta a apararii americane antiracheta nu oferea protectie pentru intreg teritoriul tarii. In noua varianta, Romania este acoperita in totalitate si poate oferi, la randul sau, protectie tarilor din jur. Oficialii romani au aratat ca proiectul nu afecteaza securitatea statelor vecine, ci, dimpotriva, reduce riscurile de securitate in plan regional mai larg.

Imediat dupa acceptarea propunerii americane, Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria si Bulgaria au fost informate de catre reprezentanti ai MAE ce inseamna amplasarea elementelor scutului antiracheta american in Romania.

Bogdan Aurescu: Scutul antiracheta de la Deveselu nu afecteaza populatia si mediul

Un expert militar de la Academia rusa pentru probleme geopolitice, Konstantin Sivkov, a declarat, joi, pentru Pravda.ru ca elementele scutului antiracheta din Romania sunt parte a unui plan american de a incercui Rusia cu baze militare.

"Sistemul antiracheta pe care americanii il plaseaza in Romania este desemnat sa distruga tinte balistice si tactice. Daca va uitati pe harta regiunii, baza romaneasca (de la Deveselu - n.r.) poate fi folosita pentru un singur scop: sa tina regiunile sudice ale Rusiei in bataia pustii si sa poata lovi rachetele noastre de croaziera (...)

In aceasta regiune nu sunt alte potentiale amenintari la adresa SUA. Turcia este membra NATO, Ucraina coopereaza activ cu NATO. Sunt cateva potentiale 'puncte fierbinti' - Crimeea, Abhazia si Osetia de Sud. Americanii inarmeaza Georgia si isi aduna fortele in aceata regiunea - foarte probabil anticipand inrautatirea conditiilor in aceasta parte a lumii", a declarat analistul rus. Pravda.ru scrie ca Rusia ar putea include printre masurile de raspuns la scut desfasurarea de rachete Iskander in Transnistria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Teodor Baconschi ministru Externe, #scut american antiracheta , #ministru de Externe