WSJ: Seful diplomatiei romane sustine austeritatea

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 09:41
1603 citiri
WSJ: Seful diplomatiei romane sustine austeritatea

Teodor Baconschi, seful diplomatiei romane, considera ca tarile membre ale Uniunii Europene trebuie sa-si respecte planurile de a-si reduce cheltuielile, in ciuda nepopularitatii lor, pentru ca altfel, intr-o economie globala competitiva, continentul risca sa piarda.

"Trebuie sa recunoastem ca nu putem sustine pe termen lung toate privilegiile statului european postbelic. Este timpul sa ne oprim si sa creem ceva mai eficient", a declarat ministrul de Externe Teodor Baconschi, intr-un interviu pentru Wall Street Journal.

Potrivit acestuia, fara o schimbare de abordare, "Europa se va muta foarte rapid catre o diminuare a rolului sau geopolitic".

Declaratia vine intr-o perioada in care grevele si demonstratiile agita Franta, iar politicienii din Europa se confrunta cu o nemultumire in crestere legata de eforturile lor de a micsora cheltuielile sociale. La randul sau, Guvernul de la Bucuresti apara propriile masuri austeritate chiar si inainte de motiunea de cenzura de saptamana viitoare, mai scrie publicatia.

Romania, care dupa ani de crestere economica rapida a cazut intr-o recesiune profunda anul trecut, s-a angajat la o serie de reduceri de cheltuieli majore pentru a-si micsora deficitul bugetar. Printre aceste masuri se numara si reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public.

"Avem un proiect foarte ambitios de reformare a intregului stat, intr-un efort de a insufla o disciplina fiscala reala in sistem", a mai declarat Baconschi.

Romania, care a aderat la UE in 2007, este a doua cea mai saraca tara membra dupa Bulgaria, iar reducerile bugetare au condus la proteste din partea profesorilor si a altor angajati ai statului si au dus la o scadere vertiginoasa a popularitatii premierului Emil Boc, aminteste Wall Street Journal.

Teodor Baconschi, care este si membru al Partidului Democrat Liberal al lui Boc, a declarat ca se asteapta ca Guvernul sa supravietuiasca votului de neincredere din Parlament, in condiitiile in care motiunea de cenzura nu este sustinuta de o majoritate.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Baconschi austeritate, #sustinere masuri de austeritate , #ministru de Externe